Overzicht: veiligheidsdiensten nemen maatregelen na Parijs

Politie in Antwerpen © BELGA

Na de aanslagen in Parijs, nemen verschillende veiligheidsorganisaties in België extra maatregelen. Zo verdubbelt de federale politie het aantal agenten in Brussel vanaf donderdag. Een overzicht.

Meer informatie

Er wordt ingezet op een betere uitwisseling van informatie tussen het federale en lokale niveau. Dat is nu nog onvoldoende. De lokale politie is belast met het opvolgen van Syriëstrijders en de ondersteuning van de federale politie, die de zwaardere profielen onder de jihadisten in binnen- en buitenland opvolgt.

OCAD, het orgaan dat de verschillende diensten met elkaar in verbinding brengt, moet nu beter en meer informatie doorspelen aan de korpschefs van de zes politiezones in Brussel en de 19 Brusselse burgemeesters. Dat werd woensdag overeengekomen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een burgemeestersconferentie in het Brusselse stadhuis.

Daarnaast bepaalt OCAD, als Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, het dreigingsniveau in België en houdt het een lijst met Syriëstrijders bij.

Dynamische database

Naast een betere coördinatie van de uitwisseling van informatie, zal het antiterreurorgaan OCAD vanaf 1 januari ook een compleet nieuwe ‘dynamische’ databank in gebruik nemen. Op die manier wil men de Syriëstrijders opvolgen. Bij elke naam in die nieuwe databank zal de dreigingsevaluatie van het OCAD te vinden zijn, zodat de opvolging van elke Syriëstrijder duidelijk is voor alle veiligheidsdiensten in ons land.

Het grote probleem met de huidige lijst is dat hij vooral een vergaarbak van namen is, waarvan de politiediensten lang niet altijd goed weten wat ze ermee aan moeten. Het is dus niet duidelijk welke dienst welke naam volgt. Ook de actualisering van de lijst met nieuwe informatie die over elke persoon binnenkomt, verloopt niet vlot.

Aantal agenten verdubbeld

Het aantal agenten binnen de federale interventiereserve in Brussel zal vanaf donderdag worden verdubbeld. Van 20 naar 40 overdag, en van 15 naar 30 ’s nachts. Dit reservekorps wordt ingezet bij evenementen en speciale gebeurtenissen.

Nieuw onderzoek

Comité I, het orgaan dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, start een onderzoek naar de werking van de militaire inlichtingendienst ADIV en de Staatsveiligheid. Dat onderzoek komt er na de belangrijke link tussen de aanslagen in Parijs en België, en dan vooral Molenbeek. Daar werd tijdens een politieactie minstens één arrestatie verricht.

Vanuit verschillende hoeken komt er kritiek op de werking van die twee Belgische inlichtingendiensten. Buitenlandse media vragen zich af hoe het mogelijk is dat die de aanslagen niet hadden zien aankomen en of er wel voldoende informatie werd uitgewisseld tussen de twee organen. Ook Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke wees eerder op het belang van een grondig onderzoek. Hij pleit voor een versterking van de diensten. “De vraag is of we meer hadden kunnen doen dan vandaag want de terroristen bleven onder de radar van de inlichtingen- en politiediensten”, zegt Van Hecke.

De Belgische Staatsveiligheid verzamelt vooral informatie over terrorisme en buitenlandse spionnen. De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) daarentegen is ook belangrijk op internationaal vlak. Het mag als enige communicatie in het buitenland onderscheppen. (Belga/MVM)

Partner Content