Overzicht van mogelijk verwachte hinder tijdens nationale stakingsdag

© Belga

Neemt u vrijdag 24 juni de bus, tram, trein of het vliegtuig? Bereid u dan voor op hinder. Ook loketten van administraties zullen hier en daar dicht blijven door de staking van de socialistische vakbond.

De socialistische vakbonden, het ABVV in de privésector en het ACOD in de overheidssector, zullen aanstaande vrijdag, 24 juni, een laatste keer voor de grote vakantie staken om hun ongenoegen te uiten over de besparingen en het regeringsbeleid. Het gaat om een nationale, interprofessionele staking. Een overzicht van de te verwachten hinder.

Luchtvaart

De staking van de socialistische vakbond zal mogelijk problemen opleveren voor de bagageafhandeling op Brussels Airport. De luchthavenuitbater waarschuwt reizigers in een tweet daarvoor. Ook het openbaar vervoer van en naar de luchthaven zou hinder kunnen ondervinden.

“We hebben geen concrete informatie, maar de kans is toch reëel (dat de bagageafhandelaars actie zullen voeren, nvdr)”, zegt woordvoerster Anke Fransen van Brussels Airport. “Vandaar dat we proactief communiceren”.

Reizigers die dat kunnen, zouden best enkel handbagage meenemen. Bij de vakbonden van de grondafhandeling is niemand bereikbaar voor commentaar.

Het rommelt al een tijdje bij de afhandelingsbedrijven, waar de vakbonden klagen over een te hoge werkdruk en organisatorische problemen sinds de aanslagen van 22 maart. Vorige week brak nog een spontane staking uit bij Swissport in Zaventem, en vorige maand bij Aviapartner.

Havens

Als het van de socialistische vakbond ACOD afhangt, blijven tijdens de staking ook alle sluizen dicht. “De havens moeten plat. We mikken op economische schade”, klonk het donderdag in De Morgen.

“De sluizen gaan dicht en de havens plat”, zegt Mil Luyten van ACOD. “We willen de burger zo weinig mogelijk ambeteren, we mikken eerder op economische schade.”

Werkgeversorganisatie Voka is niet te spreken over het plan. De havens een dag platleggen kost de Vlaamse economie 20 à 50 miljoen euro, zo blijkt uit haar berekening. “En het zijn al moeilijke tijden in de nasleep van de aanslagen. Mogelijk komt daar nog de brexit bovenop. Deze actie is compleet onverantwoord”, zegt topman Hans Maertens. Voka is niet van plan om de socialistische vakbond zijn gang te laten gaan. “We gaan onze leden inlichten en bekijken wat er juridisch mogelijk is”, zegt Maertens.

De Lijn

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn verwacht een impact op de dienstverlening. Hoeveel en waar er hinder zal zijn, weet De Lijn pas vrijdagochtend. De maatschappij raadt reizigers aan om de website (www.delijn.be) te raadplegen. Daar worden vanaf 6.15 uur gedetailleerde overzichten over de gevolgen voor de dienstverlening gegeven. Reizigers vinden er ook een attest voor hun school of werkgever.

MIVB

De MIVB verwacht ‘ernstige hinder’ op haar bus-, tram- en metronet, omdat bestuurders en medewerkers de staking zullen ondersteunen. De MIVB wil er alles aan doen om in de mate van het mogelijke de belangrijkste lijnen te bedienen. Wie kan, zoekt alternatieven, adviseert de MIVB nog. Om de reizigers zo goed mogelijk te informeren, is het Contact Center (070/23.20.00) vanaf 6 uur open. Via de website (www.mivb.be) en sociale media wordt informatie in reële tijd voorzien.

NMBS

Vanaf donderdagavond 23 juni om 22 uur tot het einde van de dienstregeling op vrijdag 24 juni, is het treinverkeer mogelijk verstoord door de stakingsaanzegging, laat de NMBS weten. Reizigers rekenen best niet enkel op de trein voor hun verplaatsingen en zullen mogelijk een ander vervoersmiddel moeten gebruiken. “NMBS betreurt dat deze stakingsactie de plannen van haar reizigers fors kan verstoren. Ze zal dan ook alles in het werk stellen om de hinder zo veel mogelijk te beperken.” Via de website (www.detrein.be), het Contact Center (02/528.28.28), de gratis app en sociale media kunnen klanten zich informeren.

Onderwijs

‘Bij het onderwijs heerst er veel ongenoegen, maar uit plichtsbesef zullen er niet zoveel leraren meedoen, verwachten we, omdat er mogelijk nog examens moeten afgenomen worden’, aldus Chris Camps, woordvoerder van ACOD.

Openbare dienstverlening

Nog volgens Camps: ‘In de steden en gemeenten zullen vele loketten dicht blijven, omdat er daar veel ongenoegen heerst over de besparingen en de regeringsmaatregelen.’

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content