Overval Zaventem: Draait de luchthaven op voor de diamanten?

21/02/13 om 05:51 - Bijgewerkt om 05:51

De verzekeraar van Brink's, dat het slachtoffer werd van een diamantroof op de tarmac, wil zijn megaverlies proberen terug te vorderen van de luchthaven van Zaventem: een pil van 50 miljoen dollar.

Overval Zaventem: Draait de luchthaven op voor de diamanten?

© Reuters

De verzekeraar zal zo goed als zeker tot die schadeclaim overgaan als vastgesteld wordt dat de luhcthaven in gebreke bleef qua veiligheid. Dat zegt koepelorganisatie Assuralia in Het Laatste Nieuws.

Acht agenten

Bekend is nu dat de overvallers gewoon door een open poort het Zaventemse luchthaventerrein opreden en alleen één tuindraad moesten doorknippen om tot bij de diamanten te raken. De luchthaven was bovendien zo goed als onbewaakt.

Er waren slechts acht agenten aanwezig op het moment van de kraak. Vier van hen stonden dan nog in voor de beveiliging van de Kroatische president die op doorreis was.

Als ook het gerecht erin slaagt om die aantijgingen hard te maken, zit de luchthaven in slechte papieren, schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens verzekeringsexperts kan Brink's dan in principe de volledige schade terugvorderen van de luchthaven.

Schade

"In dergelijke gevallen moet je wel aantonen dat er een tekortkoming was. En dat die tekortkoming de oorzaak is van de geleden schade", aldus Wauthier Robyns van Assuralia. "Je moet daarvoor zélf het bewijs leveren. Dat gebeurt ofwel via privé-onderzoek, ofwel door resultaten van een gerechtelijk onderzoek aan te halen."

De overvallers zouden voor vijftig miljoen dollar (37,5 miljoen euro) aan diamanten hebben buitgemaakt. (Belga/TV)

Onze partners