Overval op vliegtuig Brussels Airport komt recht uit filmscenario

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Het Antwerp World Diamond Centre stelt zich grote vragen bij het feit dat iemand op Brussels Airport tot op de tarmac kan rijden en daarna kan verdwijnen met 50 miljoen dollar aan diamanten. De grootste diamantroof uit een vliegtuig ooit, nam niet meer dan drie minuten in beslag. De diamantsector sluit niet uit dat ze zelf een onderzoek naar de spectaculaire hold-up start.

De grote diamantroof op een vliegtuig van Swissair op Brussels Airport lijkt recht uit een filmscenario te komen. Acht gewapende mannen drongen, vermomd als politie-agenten, door de omheining en bedreigden het personeel dat een grote lading diamanten in een vliegtuig van Swissair aan het laden was. De gangsters maakten voor 37,5 miljoen euro aan diamanten buit. Van de daders is geen spoor.

De gewapende overval nam nauwelijks drie minuten in beslag. De overvallers maakten 120 colli’s buit uit de buik van het Swiss-vliegtuig, hoofdzakelijk diamanten.

Gat in de omheining
“De overvallers maakten een gat in de omheining van de luchthaven, reden langs die weg de tarmac op tot aan het Swiss-vliegtuig waar net een waardetransport van Brink’s stond”, zegt Anja Bijnens, woordvoerster van het Brusselse parket.

“Uit elk van de twee wagens stapten vier gewapende en gemaskerde mannen die de bewakers van het waardetransport, de piloot en de copiloot van het vliegtuig bedreigden. Vervolgens forceerden ze de laaddeuren van het vliegtuig en gingen er vandoor met 120 colli’s uit de laadruimte. Nadien gingen de overvallers er aan hoge snelheid vandoor.”

Bij de overval vielen geen schoten en geen gewonden maar de slachtoffers waren diep onder de indruk. De daders verdwenen door hetzelfde gat in de omheining waardoor ze gekomen waren.

Uitgebrande wagen
Korte tijd nadien werd in Zellik een uitgebrande wagen teruggevonden die vermoedelijk bij de overval gebruikt is. Die wagen is in beslag genomen en wordt onderzocht, aldus nog parketwoordvoerster Bijnens.

Volgens het Antwerp World Diamond Centre bedraagt de waarde van de diamanten zo’n 50 miljoen dollar of omgerekend zo’n 37,5 miljoen euro. Dat is binnen de sector vernomen. Volgens AWDC geeft deze veiligheidsproblematiek Antwerpen een concurrentieel nadeel. In Antwerpen gaat er dagelijks voor ruim 150 miljoen dollar aan diamanten rond. De stad is daarmee nog altijd het belangrijkste diamantcentrum in de wereld.

Ruwe diamanten
“Het gaat voornamelijk over ruwe diamanten die uit Antwerpen
kwamen”, zegt woordvoerder Caroline De Wolf. “Die werden mogelijk getransporteerd naar nieuwe eigenaars na verkoop, of worden door een eigenaar naar het buitenland gevoerd om geslepen te worden”.

Het is volgens haar afwachten wat het onderzoek naar de feiten
oplevert. “Er zijn elke dag vluchten met waardevol transporten naar het buitenland, ook met diamanten. We vinden het heel opmerkelijk dat je tot op het tarmac kan rijden en daarna ook weer kan buitenrijden. Daar stellen we ons ernstige vragen bij”.

Woordvoerder Jan Van Der Cruysse van Brussels Airport heeft nog geen verklaring voor de lacune in de beveiliging. ‘We werken volgens de strikste veiligheidsnormen.’

ACV: veiligheidspersoneel treft geen schuldHet ACV haast zich om het personeel van de beveiligingsdienst op de luchthaven in bescherming te nemen. ‘De private bewakingsagenten actief op de luchthaven van Brussels Airport treft in de overval geen enkele blaam,’ zegt ACV-secretaris Marc Geerinck. De agenten van G4S zijn niet verantwoordelijk voor de bewaking van de afrastering waar de overvallers konden binnendringen, aldus de ACV-secretaris. Ook voor ACV moet de veiligheid op de luchthaven dringend omhoog. “Maar dan moet men meer investeren in middelen”.

Eigen onderzoek
Volgens De Wolf kijken concurrerende diamantcentra mee, en kan een veiligheidsnadeel voor problemen voor de Antwerpse toppositie zorgen. De Wolf acht het niet onwaarschijnlijk dat er ook binnen de sector een onderzoek komt.

De Federale Gerechtelijke Politie voert het opsporingsonderzoek naar de daders. Of er een verband bestaat met andere, gelijkaardige overvallen op Brink’s-waardetransporten, is nog niet duidelijk. Het vliegverkeer op de luchthaven werd niet verstoord door de overval. (EE/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content