Overleg over opvang asielzoekers in Brussel

29/11/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

De asielzoekers in het Noordstation zouden intussen weg zijn. Ze werden opgehaald door verschillende hulporganisaties.

De asielzoekers die in het Brusselse Noordstation verblijven moeten op bevel van de Schaarbeekse burgemeester naar een verdieping lager verhuizen. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) plant intussen een ontmoeting met alle betrokkenen om een oplossing te zoeken voor de opvangproblemen in Brussel.

De politie had de asielzoekers die al een tijd verblijven net naast de hoofdingang van het station er zaterdag van op de hoogte gebracht dat ze moesten verhuizen. Reden is de hygiëne. Op de verdieping waar ze dag en nacht verblijven, is er immers geen sanitair.

Daarop werd aangekondigd dat ze een verdieping lager terecht kunnen. Maar maandag bleek dat die ruimte met sanitair waar de asielzoekers voortaan kunnen verblijven nog niet klaar was.

De asielzoekers kunnen nog zeker tot maandag op hun vertrouwde stek blijven, zo luidde het. In de loop van de dag meldde de openbare omroep evenwel dat de asielzoekers in het station weg zijn omdat ze werden opgehaald door hulporganisaties.

Overleg

Het kabinet van burgemeester Céline Jodogne vraagt intussen dat een definitieve oplossing voor de asielzoekers van de federale overheid komt.

De VRT meldde maandag dat Courard in de loop van dinsdag samenkomt met premier Yves Leterme, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet , de verschillende Brusselse burgemeesters en de provinciegouverneur om oplossingen te zoeken.

Onze partners