Overleg bij toeleveranciers loopt spaak

Tijdens het overleg tussen de bonden en de directies van de vier grote toeleveringsbedrijven van Ford Genk, werd het werkhervattingsakkoord verworpen. Een nipte meerderheid van de werknemers van de Ford-fabriek keurde eerder het voorstel goed om opnieuw aan de slag te gaan.

Een overeenkomst over de werkhervatting bij Ford Genk en bij de toeleveringsbedrijven lijkt veraf. De onderhandelaars van de toeleveranciers hebben een stevig eisenpakket op tafel gelegd.

Samen met de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) zaten alle partijen samen rond de tafel in het stadhuis. Maar daar kon niet tot een consensus gekomen worden over de werkhervatting.

Bij de toeleveranciers hebben veel werknemers negatief geantwoord bij het referendum over de werkhervatting. Ze kunnen zich dan ook moeilijk verzoenen met de nipte meerderheid die het voorstel de zegen gaf en eisen een nieuw voorstel.

Snel een sociaal plan

De werknemers van de toeleveringsfirma’s willen dat de stemmen in het werkhervattingsreferendum bij Ford Genk en bij de toeleveranciers apart worden geteld. Zo willen ze dat bij beide bedrijven een meerderheid wordt bereikt.

De syndicaten bij de leveranciers vragen met aandrang dat het overleg over een sociaal plan zo snel mogelijk wordt opgestart. Daarbij willen zij gelijkwaardig betrokken worden en dezelfde voorwaarden krijgen als de werknemers bij de Ford-fabriek zelf. Premies en vergoedingen willen ze in vaste bedragen uitgedrukt zien, niet in percentages.

In de behoorlijk dikke eisenbundel die de afgevaardigden voorlegden, staat ook dat er drie dagen loon moet worden uitgekeerd voor deze week. Daarnaast willen de werknemers van de toeleveranciers ook dat er wordt opgekomen voor de ontslagen werknemer van Ford die een collega een slag gaf.

Aan de grond genageld

De directies en de burgemeester stonden naar verluidt aan de grond genageld toen het eisenpakket op tafel kwam. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat hier gevolg aan gegeven zal worden. Vandaar dat de oplossing om maandag te hervatten, veraf lijkt.

De goedkeuring door een nipte meerderheid om het werk opnieuw te hervatten, kon eerder deze week op behoorlijk wat afkeuring rekenen. Militanten versperden de voorbije dagen de toegang tot de Ford-fabriek en de vestigingen van de toeleveringsbedrijven. Daardoor kon de productie niet opnieuw worden opgestart.

Bij Ford zelf wordt er vandaag niet meer gewerkt. Dat was al eerder zo afgesproken. De werknemers van de Amerikaanse autobouwer kregen intussen een brief met de perspectieven voor 2013. Daarin staat te lezen dat de directie dit jaar nog zo’n 120.000 auto’s van de band wil laten rollen in Genk. De brief meldde ook dat het overleg over een sociaal plan volgende week wordt opgestart. Binnen drie maanden zou het plan rond moeten zijn. (Belga/VRT/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content