"Overheid moet entertainmentsector uit het slop helpen"

25/02/11 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

De Belgische entertainmentsector zit nog steeds in slechte papieren. Dat is net als vorig jaar nog steeds te wijten aan de concurrentie van het illegale aanbod.

"Overheid moet entertainmentsector uit het slop helpen"

© Epa

Videogames blijven het best verkochte entertainmentproduct, al is er een daling van 10,8 procent. De crisis in de sector tast vooral de muziek- en filmmarkt aan. Deze laatste tekende in 2010 de grootste daling op. Het totaal aantal verkochte dvd's daalde met 11,7 procent, van 17,5 miljoen exemplaren naar 15,5 miljoen.

De totale entertainmentsector was in 2010 maar goed voor een opbrengst van 576,5 miljoen euro, een daling van 6,3 ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit de marktcijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA).

Goedkopere multimedia
"Als er niet snel iets verandert, komen er tegen 2015 bijna 1,2 miljoen banen in gevaar in Europa", zegt Olivier Maeterlinck, directeur van BEA. Volgens Maeterlinck heeft de sector genoeg geïnvesteerd in nieuwe businessmodellen om te voldoen aan de nieuwe consumptietrends en ligt de oplossing voor de dalende cijfers meer bij de overheid dan bij de sector zelf. "De Belgische wetgeving tegen het illegale aanbod bestaat en is streng, maar er wordt niets mee gedaan. Het is aan de overheid om te zorgen voor een betere handhaving van die wetgeving, vooral op het internet. Alleen zo kan het illegale aanbod beter bestreden worden", zegt Maeterlinck.

Ook moet de overheid de samenwerking met de internetaanbieders, zoals Belgacom en Telenet, aanmoedigen zodat deze hun aanbod kunnen uitbreiden met creatieve inhoud. Verder pleit BEA voor de invoering van fiscale maatregelen om de lokale productie en distributie te stimuleren en ook zou de hele entertainmentsector een btw-verlaging moeten krijgen naar 6 procent zoals dat bij de horecasector is.

Lees meer over:

Onze partners