Overheid lanceert campagne over risico's bij nucleair ongeval

14/03/11 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Geheel toevallig gaat maandag in België de nationale informatiecampagne "Wat doen bij een nucleair ongeval?" van start.

Overheid lanceert campagne over risico's bij nucleair ongeval

De informatiecampagne, die loopt van 14 maart tot 16 april, moet de Belgische bevolking en vooral ook de omwonenden van nucleaire sites informeren over wat te doen en wat niet te doen tijdens een nucleair ongeval. Zo wordt de bevolking onder andere aangeraden om binnen te blijven en om via de radio of televisie meer informatie te verkrijgen.

Tegelijkertijd worden nieuwe jodiumtabletten verdeeld voor de mensen die rond een nucleaire site woont. Inname van natuurlijk jodium voorkomt namelijk dat radioactief jodium in de schildklier terechtkomt.

Gezinnen en instellingen die gevestigd zijn in een zone tot 20 kilometer rond een nucleaire installatie kunnen de tabletten afhalen in een lokale apotheek. In totaal worden vier miljoen doosjes verdeeld in 1.241 apotheken.

De campagne gaat gepaard met een tv-spot, een informatiebrochure en de website www.nucleairrisico.be.

Lessen trekken
Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) benadrukt dat het tijdstip van de lancering van de campagne niets te maken heeft met de ramp in Japan.

Volgens de minister is de Belgische situatie bovendien totaal niet vergelijkbaar met die van Japan. "We bevinden ons in een volledig andere geografische context en er is zeker geen reden tot ongerustheid."

In ons land worden alle noodzakelijk veiligheidsmaatregelen in verband met kerncentrales genomen, zegt Turtelboom. Er blijven natuurlijk altijd risico's bestaan en een ongeval is nooit volledig uit te sluiten.

"Wat we in Japan gezien hebben, is dat de bevolking na de incidenten met de kerncentrales zeer goed voorbereid was, zo'n cultuur willen we ook in ons land creëren", luidde het.

De minister verklaarde voorts dat er zeker lessen zullen worden getrokken uit de situatie in Japan. Deze zullen echter gebeuren op basis van ratio en analyses, en niet op basis van emoties.

België telt vier belangrijke nucleaire sites: Doel, Tihange, Mol-Dessel en Fleurus.

Lees meer over:

Onze partners