Overheid helpt consumenten goedkoopste energieleverancier te vinden

22/04/12 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

De federale regering start in september met een campagne die consumenten moet helpen de voor hen beste en goedkoopste leverancier voor elektriciteit en gas te vinden.

Overheid helpt consumenten goedkoopste energieleverancier te vinden

© ThinkStock

Geïnteresseerden zullen met hun facturen in het gemeentehuis terechtkunnen. "In samenwerking met de lokale besturen gaan we in de gemeentehuizen voldoende computers ter beschikking stellen", legde minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) uit in De Zevende Dag op Één. "De mensen mogen komen met hun laatste factuur, waarna wij gaan uitrekenen wat voor hen de goedkoopste en de beste formule is. We gaan hen ook tonen hoe ze moeten overstappen als ze een andere leverancier willen."

De campagne is zowel voor elektriciteits- als gascontracten bedoeld. Hoe lang de actie gaat lopen, is nog niet duidelijk, dat wordt nog uitgewerkt.

Vande Lanotte kondigde ook aan dat hij met middenstandsorganisatie Unizo en ondernemersnetwerk Voka wil samenzitten. "We willen met hen tot een systeem komen waarbij ze hun leden, de bedrijven en kmo's die nu wat vergeten worden, kunnen uitleggen wat zij het beste kunnen doen. Want ook zij zijn natuurlijk klanten van de energieleveranciers".

Groen vraagt ook sensibiliseringscampagne Groen heeft het initiatief toegejuicht. Kamerlid Kristof Calvo stelt voor dat er meteen een campagne over investeringen in energiebesparingen wordt aan gekoppeld. "Zo sla je twee vliegen in één klap", zegt hij.

Vorig jaar schrapte de federale regering de fiscale stimuli voor wie investeert in energiebesparende maatregelen. "In het kader van het relanceplan moet de regering die steunmaatregelen opnieuw invoeren", zegt Calvo.

"We kunnen niet elke maand een grote campagne organiseren. Daarom moeten we het combineren", legt Calvo uit. "Als deze regering de steun voor energiebesparing opnieuw invoert en communiceert over de mogelijkheden tijdens de switchcampagne zal het voordeel voor burgers oplopen tot honderden euro's." (Belga/KVDA)

Onze partners