Overbevolking gevangenissen ‘historisch laag’

De gevangenis in Beveren, voor de opening © BELGA

Er zijn op dit moment nog maar 7 procent of 715 meer gedetineerden dan plaatsen in onze gevangenissen. Drie jaar geleden was dat nog 23 procent. “Dankzij extra plaatsen en alternatieve bestraffing boeken we stilaan resultaat”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De overbevolking in de Belgische gevangenissen, een langdurig probleem, is afgelopen augustus voor het eerst in jaren onder de 10 procent gedoken, tot 8,6 procent. En de daling zet zich deze maand voort, blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Op 1 september waren er 10.823 gedetineerden voor 10.108 plaatsen, of 7 procent meer gevangenen dan plaatsen.

Op 1 september 2012 waren dat nog 11.326 gedetineerden voor 9.228 plaatsen, een overbevolking van 23 procent.

‘Gerichte aanpak’

“Dankzij een gerichte aanpak van extra plaatsen enerzijds en het inzetten op alternatieve vormen van bestraffing anderzijds boeken we stilaan maar zeker resultaat”, zegt Geens. Zo kwamen er in 2013 en 2014 drie nieuwe gevangenissen bij: in Marche-en-Famenne, in Beveren en in Leuze-en-Hainaut. Samen bieden die plaats aan bijna 1.000 gedetineerden, of 10 procent meer capaciteit.

Daarnaast is het aantal gevangenen geslonken, omdat er steeds meer een enkelband krijgen (2.000), ze in gespecialiseerde instellingen worden ondergebracht én er meer veroordeelde illegalen worden gerepatrieerd (325 in het eerste kwartaal, een verdubbeling).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content