Over de raid van Mehdi Nemmouche op het Joods Museum: ‘Dit was geen actie van een lone wolf’

Een schets van Mehdi Nemmouche tijdens een hoorzitting op een rechtbank in Versailles, Frankrijk, in 2014. © BelgaImage

De moorddadige raid op het Joods Museum op 24 mei 2014 was de opmaat voor de aanslagen van Parijs en Brussel, zegt advocate Michèle Hirsch.

U vertegenwoordigt het CCOJB, de koepelorganisatie van Joodse verenigingen. Wat verwacht uw cliënt van dit assisenproces?

Michèle Hirsch: Het CCOJB vraagt rechtvaardigheid voor de slachtoffers van de eerste antisemitische terreuraanslag van Islamitische Staat in België.

Eerdere terrorismeprocessen werden voor de correctionele rechtbanken van Antwerpen en Brussel gevoerd. Mehdi Nemmouche en zijn medebeklaagde Nacer Bendrer verschijnen daarentegen voor een volksjury. Is dat een terechte keuze?

Michèle Hirsch: 'De schuld afschuiven op Joodse slachtoffers is een walgelijke maar helaas bekende tactiek.'
Michèle Hirsch: ‘De schuld afschuiven op Joodse slachtoffers is een walgelijke maar helaas bekende tactiek.’

Hirsch: Ja, het onderstreept meteen het uitzonderlijke belang van de zaak. Dit is niet zomaar een proces. We weten intussen dat de raid op het Joods Museum geen geïsoleerde actie van een lone wolf was, maar de opmaat voor de aanslagen van Parijs en Brussel. Le Bataclan, Zaventem, Maalbeek: het valt allemaal te herleiden tot de terreurcel van de IS waarvan Nemmouche deel uitmaakte.

Blijkt die link uit het dossier, waarin overigens meer dan vier jaar onderzoek is gekropen?

Hirsch: Het bewijs is verpletterend. Kort voor zijn vertrek naar België heeft Nemmouche in Syrië een halfuur getelefoneerd met Abdelhamid Abaaoud, de architect van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het strafdossier heeft aan het licht gebracht dat hij contacten onderhield met Najim Laachraoui, de bommenmaker van de aanslagen in Zaventem en Brussel die zichzelf op de luchthaven heeft opgeblazen. Onmiddellijk na de aanslag heeft hij in zijn appartement in Molenbeek boodschappen opgenomen om de aanslag op te eisen, in naam van Islamitische Staat in Irak en de Levant, zoals de IS voor de oprichting van het kalifaat heette.

Toch blijft hij zijn onschuld uitschreeuwen.

Hirsch: Voor wie het strafdossier heeft ingekeken, kan er geen greintje twijfel bestaan over zijn schuld.

Volgens zijn advocaten is Nemmouche het slachtoffer van een complot van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Wat vindt u daarvan?

Hirsch: Een Joods complot inroepen om een volksjury te misleiden: ik had nooit durven te denken dat ik als advocaat een dergelijk manoeuvre zou meemaken. De schuld afschuiven op Joodse slachtoffers is een walgelijke maar helaas bekende tactiek om de aandacht van de echte schuldigen af te leiden. Maar ik heb het volste vertrouwen in het vermogen van de volksjury om een oordeel te vellen.

Dit artikel verschijnt woensdag 9 januari in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content