'Ouders moeten respectloze kinderen niet onderhouden'

27/04/12 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Open VLD wil af van onderhoudsplicht voor 'respectloze' kinderen. Volgens de wet moeten ouders hun kinderen financieel ondersteunen als die arm zijn, ook wanneer ze volwassen zijn.

'Ouders moeten respectloze kinderen niet onderhouden'

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) wil rechters de mogelijkheid geven om ouders te verlossen van hun onderhoudsplicht voor behoeftige kinderen, indien die zich "erg onbetamelijk tegenover hen hebben gedragen".

"Als het voor ouders een plicht is om onderhoudsgeld te betalen, dan is het ook de plicht van de kinderen om een minimum aan respect te tonen", aldus de liberale politica.

Volgens de wet moeten ouders hun kinderen financieel ondersteunen als die arm zijn, ook wanneer ze volwassen zijn. Een regel die ook van toepassing is op schoonouders trouwens, totdat een nieuw huwelijk wordt aangegaan, aldus Lahaye-Battheu.
Maar dat is niet altijd rechtvaardig, vindt het Open VLD-Kamerlid.

"Je hebt namelijk erg onbeschofte meerderjarige kinderen die hun ouders de duvel aangedaan hebben. Ik wil de rechter de mogelijkheid geven om de onderhoudsplicht stop te zetten in zo'n geval."

Volgens Lahaye-Battheu doen rechters dit nu al soms, maar dus zonder wettelijke basis. Die wil ze nu bieden, maar dan met een uitzondering voor meerderjarige kinderen die nog studeren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners