Ouders hebben bedenkingen bij onderzoek naar busongeval

25/01/13 om 21:20 - Bijgewerkt om 21:20

Een aantal ouders van de slachtoffers van het busongeval in Sierre heeft bedenkingen bij het onderzoek door het Zwitserse gerecht.

Ouders hebben bedenkingen bij onderzoek naar busongeval

© Belga

Een aantal ouders van de slachtoffers van het dodelijke busongeval in maart vorig jaar hebben ernstige bedenkingen bij de manier waarop het Zwitserse gerecht het onderzoek voert. Ze hebben hun twijfels al overgemaakt aan minister van Justitie Annemie Turtelboom. Dat meldt Vtm Nieuws.

Op 13 maart 2012 botste een bus die kinderen en leerkrachten terug naar huis bracht van een skireis tegen de wand van een tunnel. 28 mensen lieten daarbij het leven, 22 daarvan waren kinderen uit het zesde leerjaar.

Volgens de ouders werden niet alle sporen even grondig onderzocht. Zo is de mogelijkheid dat de chauffeur van de bus zelfdoding pleegde onvoldoende nagegaan, stellen de ouders. Bovendien menen de ouders dat er bij de reddingsactie kostbare tijd verloren is gegaan.

Kostbare tijd verspild

Eind vorig jaar konden de ouders de beelden van het ongeval bekijken, en die hebben nu veel vragen opgeroepen. Zo zijn er de eerste 19 minuten na de botsing geen hulpdiensten te zien op de beelden. De ouders willen nu weten of er kostbare tijd is verspild.

Uit het dossier van het Zwitserse gerecht blijkt eveneens dat de chauffeur van de bus Seroxat nam, een middel tegen mentale depressies. Enkele ouders bekeken de bijsluiter, en daarin worden zelfmoordgedachten vermeld. Volgens de ouders neemt de Zwitserse justitie dat spoor onvoldoende ernstig.

De ouders spraken Justitieminister Annemie Turtelboom aan. Zij heeft alle vragen doorgespeel den verwacht volgende week nieuwe informatie van het Zwitserse gerecht.

Olivier Elsig, de procureur van het Zwitserse kanton Wallis, benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de ouders de volgende week een nieuw tussentijds rapport mogen verwachten. Hij ontkent wel ten stelligste dat de hulpdiensten te laat hebben gereageerd en stelt dat de piste naar de zelfdoding van de chauffeur nog altijd wordt onderzocht. (Belga/EA)

Onze partners