Oriënteringsproef voor laatstejaars middelbaar onderwijs begin 2017 beschikbaar

Hilde Crevits (CD&V) © Dieter Telemans

De Columbus-oriënteringsproef die jongeren moet helpen bij hun studiekeuze, zal tijdens het tweede trimester van dit schooljaar beschikbaar zijn voor alle laatstejaars van het secundair onderwijs. Er komt ook een test bij leerlingen van het voorlaatste jaar, zodat Columbus kan uitgroeien tot een instrument dat scholen kunnen inzetten in de twee laatste jaren van het middelbaar. Dat maakt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekend.

Vorig schooljaar vond al een test met Columbus plaats. Dit jaar zullen alle leerlingen van het laatste jaar de kans krijgen om de test af te leggen. De leerlingen krijgen vervolgens feedback over hun studiekeuzemogelijkheden. Verschillende belangrijke onderdelen van de studiekeuze komen bij de afname van de test samen: studievaardigheden, motivatie, interesse, wiskunde, taal en redeneren. ‘Het is voor het eerst in Vlaanderen dat er zo’n veelzijdig instrument is dat losstaat van één bepaalde universiteit of hogeschool’, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Het is de bedoeling dat scholen de Columbus-oriënteringsproef uiteindelijk in de twee laatste jaren van het secundair onderwijs kunnen inzetten. Naast de openstelling voor alle laatstejaars gebeurt er dit jaar ook een nieuwe test met verschillende Columbus-modules bij leerlingen in het voorlaatste jaar. ‘Vanuit die testafname kunnen in de toekomst dan ook die voorlaatstejaars feedback krijgen, aangepast aan hun profiel,’ voegt de minister nog toe. ‘Door leerlingen bewust te maken van hun capaciteiten, willen we ervoor zorgen dat ze met meer succes de stap zetten naar een hoger diploma.’

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content