Organisatie ronselt Syriëstrijders tijdens voedselbedeling Noordstation

21/04/13 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

In het Brusselse Noordstation worden geen gratis maaltijden meer uitgedeeld aan armen omdat minstens één organisatie er jongeren ronselt om te gaan vechten in Syrië.

Organisatie ronselt Syriëstrijders tijdens voedselbedeling Noordstation

© Belga

Tijdens de voedseluitdelingen zouden religieuze preken worden gehouden door minstens één organisatie om jongeren te ronselen om naar Syrië te vertrekken. Daarom mogen er in het Brusselse Noordstation niet langer gratis maaltijden worden uitgedeeld aan daklozen en armen. Dat zegt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (FDF). De betrokken organisatie is de Resto du Tawhid, van de tot moslim bekeerde Belg Jean-Louis Denis.

"Ik besef dat het geen sympathiek besluit is", zegt burgemeester Clerfayt, "maar we doen dit uit preventie. We hebben vernomen dat meneer Denis zijn zaterdagse voedselbedelingen misbruikt om radicaal islamistische preken te houden, waarin ook opgeroepen wordt om naar Syrië te trekken".

Organisatie zet activiteiten niet stop

Volgens de burgemeester kwamen twee minderjarigen uit Schaarbeek die recent naar Syrië zijn vertrokken, duidelijk uit zijn omgeving. "Ze zijn herhaaldelijk gesignaleerd bij die voedselbedelingen en preken. Het is aan de gerechtelijke overheden om uit te zoeken hoe de vork precies aan de steel zit en of er iemand kan vervolgd worden, maar intussen nemen we als gemeente de nodige preventieve maatregelen."

Volgens Clerfayt zou Jean-Louis Denis, ondanks het verbod, toch zijn opgedoken aan het Noordstation, waarna de politie hem zou verwijderd hebben. De man laat via de Facebookpagina van de Resto du Tawhid intussen weten dat hij zijn activiteiten niet stopzet. "Onze organisatie is nog actief, er zijn genoeg andere gemeenten waar we voedsel kunnen bedelen." (TE)

Lees meer over:

Onze partners