'Ordeverstoorders bij begrafenis zullen meteen worden opgepakt'

19/03/12 om 06:32 - Bijgewerkt om 06:32

Mochten er ordeverstoorders opduiken op de begrafenisplechtigheid van de slachtoffers van het busongeval, dan worden die meteen opgepakt, zegt Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel.

'Ordeverstoorders bij begrafenis zullen meteen worden opgepakt'

© Belga

Mogelijke ordeverstoorders die aanwezig zouden zijn op de herdenkingsplechtigheid in Lommel voor de slachtoffers van het busdrama in Zwitserland, worden onmiddellijk door de politie opgepakt en administratief aangehouden. Dat maakte de burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven, bekend tijdens de persbriefing over de plechtigheid in de Soeverein Arena in Lommel.

Afgelopen weekend raakte immers bekend dat er tijdens misvieringen in Heverlee en Lommel mensen opstonden en leuzen als "De busramp is een straf
van God" scandeerden. "De politie is ermee bezig en weet wie die mensen zouden zijn. Het gaat om schandalige uitspraken", aldus burgemeester Vanvelthoven.

Sekte

Naar aanleiding van enkele incidenten in misvieringen vermoedt de Leuvense deken Dirk De Gendt dat een sektaire beweging misbruik wil maken van het dramatische busongeval in Zwitserland.

Straf van God
"De betrokkenen roepen tijdens vieringen dat de busramp een straf van God is omdat de kerk in ons land de invoering van abortus toegelaten heeft", aldus De Gendt, die de politie over deze feiten "geïnformeerd heeft".

"Zowel tijdens een misviering in het Leuvense als in Aarschot zijn er dit weekend mensen geweest die dergelijke dingen luidop uitgekraamd hebben."

Georchestreerd
"Ook tijdens de gebedswake in de Leuvense Sint-Pieterskerk afgelopen woensdag was er iemand die opstond en in het midden van de gang het woord wou nemen. De Leuvense politie heeft dit toen door een snel optreden kunnen verhinderen. Het lijkt er dus op dat zulks georchestreerd is", aldus De Gendt.

De Leuvense deken vindt dat dergelijke dingen op dit ogenblik echt niet door de beugel kunnen en heeft de politie op de hoogte gebracht.

Ongepast
"Het dramatisch gebeuren roept al meer dan voldoende schuldvragen op. Dergelijke beweringen op dit ogenblik voor de voeten van de ouders en hulpverleners werpen is totaal ongepast en past geenszins in het mensbeeld dat wij als christenen hebben", aldus De Gendt.

Ook Het Nieuws van vtm berichtte over de incidenten, onder meer ook in de kerk van Lommel. (Belga/EE)

Onze partners