'Orde van Geneesheren moet transparanter'

11/10/12 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is ervan overtuigd dat de Orde van Geneesheren moet worden gemoderniseerd op het vlak van transparantie en op het vlak van patiëntenrechten in het kader van deontologische procedures

'Orde van Geneesheren moet transparanter'

© Belga

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is ervan overtuigd dat de Orde van Geneesheren moet worden gemoderniseerd op het vlak van transparantie en op het vlak van patiëntenrechten in het kader van deontologische procedures.

Ook moeten er deontologische organen komen voor alle gezondheidsberoepen waarvoor zo'n instantie nog niet bestaat, zoals kinesisten, verplegers of tandartsen. Dat heeft minister Onkelinx verklaard in de plenaire Kamer, waar ze tijdens het vragenuurtje aan de tand werd gevoeld over de bekentenis van psychiater Walter Vandereycken over zijn ongeoorloofde seksuele relaties met patiënten.

Woensdag al had de PS-vicepremier laten weten dat ze klacht tegen hem had ingediend bij het parket. Ze heeft de Orde van Geneesheren ook opgedragen Vandereycken wegensdeontologische fouten te vervolgen en ze heeft de provinciale geneeskundige commissie verzocht zijn psychische toestand te onderzoeken en hem eventueel te schorsen. Carina Van Cauter (Open VLD) wees erop dat de bijzondere commissie Seksueel Misbruik het als een knelpunt had ervaren dat de Orde van Geneesheren noch de provinciale commissie de mogelijkheid heeft voorlopige maatregelen te nemen in het belang van gezondheid en de veiligheid van de patiënt. Zij wilde weten of de minister de koninklijke besluiten zal aanpassen zodat voorlopige maatregelen wél kunnen.

Volgens Hans Bonte (SP.A) tonen de feiten nogmaals het falen aan van de Orde van Geneesheren "om de rotte appels uit de mand te halen". Het goede aan de kwalijke geschiedenis is volgens Bonte dat er nu stemmen opgaan om de Orde tegen het licht te houden en transparanter te maken.

Onkelinx is het ermee eens dat de Orde der Geneesheren moet worden gemoderniseerd. Een en ander moet parallel gebeuren met de splitsing van de deontologische ordes. Dat staat in het regeerakkoord, in het kader van de zesde staatshervorming.

Zelfs de beste deontologische regels zouden de feiten niet hebben kunnen voorkomen, merkte de minister op, maar we moeten er niettemin voor zorgen dat we alle troeven in handen hebben, bijvoorbeeld om sneller een einde te maken aan de beroepsactiviteiten wanneer de feiten voor zich spreken en zo de slachtoffers te beschermen. "Dat is hier het geval, want de psychiater heeft bekentenissen afgelegd", luidde het.

Ze herinnerde eraan dat in de Senaat terzake wetsvoorstellen werden ingediend en is bereid daar een absolute prioriteit van te maken. "Ik hoor dat sommigen in de Kamer eveneens vooruitgang willen boeken. De regering staat ter beschikking om parlementaire initiatieven te steunen". (Belga/INM)

Onze partners