Opzegpremie CEO’s overheid begrensd op 200.000 euro

Simon Demeulemeester

De regering-Di Rupo zet het mes in de ‘gouden parachutes’ voor toplui van overheidsbedrijven. De nieuwe CEO’s moeten het doen met een vertrekpremie van 200.000 euro bruto, gelijk aan 1 jaar van het vaste gedeelte van het loon.

De regering-Di Rupo en minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) hebben beslist om het mes te zetten in de ‘gouden parachutes’ voor toplui van overheidsbedrijven. De nieuwe CEO’s van de NMBS, Infrabel, Belgocontrol, de Nationale Loterij en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) moeten het doen met een vertrekpremie van 200.000 euro bruto, gelijk aan 1 jaar van het vaste gedeelte van het loon. Dat schrijven De Tijd, Le Soir en De Standaard.

De principiële beslissing van de regering, nog voor het zomerreces genomen, om de vergoeding en vertrekpremie van de CEO’s van de overheidsbedrijven te begrenzen, is nu door minister Labille omgezet in een reglementair kader. Dat bepaalt niet alleen dat de ‘gouden parachute’ niet meer dan 200.000 euro mag bedragen, maar ook dat die vergoeding sterk verminderd zal worden of zelfs helemaal op nul zal worden gebracht voor wie overstapt naar een andere topfunctie bij een overheidsbedrijf of als ambtenaar aan de slag gaat.

Het loon dat die nieuwe baan oplevert, zal van de opzegvergoeding afgetrokken moeten worden. Wie vrijwillig vertrekt, zal al helemaal geen aanspraak maken op een opzegvergoeding.

Niet-concurrentiebeding

Verder wil Labille ook niet langer dat in de contracten een niet-concurrentiebeding opgenomen wordt waar een vergoeding tegenover staat. Dat moet het achterpoortje sluiten waarlangs CEO’s een premie kunnen opstrijken die toch hoger ligt dan 200.000 euro.

De nieuwe CEO’s zullen allemaal een contract van bepaalde duur krijgen, overeenkomstig de duur van hun mandaat. Zo zullen ze geen aanspraak meer kunnen maken op een vergoeding wanneer hun mandaat afloopt.

De nieuwe regels zijn meteen toegepast in het contract van Johan Decuyper. De kabinetschef van staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) is benoemd tot CEO van luchtverkeersleider Belgocontrol.

Debat opzegvergoedingen

Het debat over (parlementaire) opzegvergoedingen wordt de laatste dagen stevig gevoerd, nadat eerst Stefaan De Clerck (CD&V) en daarna Danny Pieters (N-VA) er aanspraak op maakten. Dat viel niet in goede aarde, aangezien De Clerck en Pieters vrijwillig ontslag namen als parlementslid en Senaatsvoorzitter om een andere (top)functie uit te oefenen. De Clerck werd in het laatste rondje politieke topbenoemingen tot voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom benoemd. Pieters werd vicerector van de KU Leuven. De commotie bracht zowel De Clerck als Pieters er uiteindelijk toe hun opzegpremie af te staan. (Lees ook: ‘De grote tjevenbocht van Stefaan De Clerck‘)

Dat Pieters als Senaatsvoorzitter een prioriteit had gemaakt van het afschaffen van die premies, deed zijn zaak ook geen goed. Politicoloog Carl Devos analyseerde dat dit de N-VA in de ogen van de kiezers als minder rechtlijnig zou kunnen doen overkomen.

50 overheidsmanagers verdienen meer dan Di Rupo

Bij Belgacom, de NMBS en Bpost zijn minstens vijftig topmanagers aan de slag die meer verdienen dan het nieuwe loonplafond van 290.000 euro. Daarmee worden ze beter betaald dan premier Elio Di Rupo (PS), stelt De Morgen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content