Opvolging Sharia4Belgium is verzekerd

Fouad Belkacem © Belga

Een jaar nadat Sharia4Belgium online aankondigde zichzelf te zullen ontbinden, verspreidt de salafistische organisatie haar ideeën nog altijd op het internet. Ze doet dit op een Facebookpagina onder de naam Tawheed4Belgium.

De leider van de organisatie, Fouad Belkacem, alias Abu Imran, zit momenteel in de cel voor aanzetten tot haat en geweld. Op 29 oktober zal hij in cassatie gaan tegen zijn veroordeling tot 18 maanden celstraf. In april werd zijn hechtenis verlengd omdat hij samen met drie andere leden van de islamitische groepering van terroristische activiteiten werd verdacht, zoals de inlijving van jongeren in de gewapende strijd in Syrië.

Vanuit zijn Antwerpse cel blijft Belkacem, die zich ook wel Abu Imran noemt, invloedrijk. En de opvolging van zijn beweging is verzekerd: zoals vele radicale groeperingen hebben de voormalige leden van Sharia4Belgium beslist hun ideeën op Facebook te verspreiden onder de naam Tawheed4Belgium.

Na een eerste mislukte poging in juli, toen de pagina door Facebook verwijderd werd, is Tawheed4Belgium er nu dus wel in geslaagd een profiel aan te maken op de sociaalnetwerksite. De profielfoto toont de vlag van de extremistische groepering Ansar al-Sharia, bekend vanwege nauwe banden met al-Qaida, vergezeld van de woorden “Er is geen god dan Allah”. De beheerders van de Facebookpagina roemen ook de jonge moedjahedienen in Syrië en degenen die er “als martelaars gesneuveld zijn”.

Toepassing van de sharia

De toepassing van de sharia blijft één van de belangrijkste beweegredenen van de groepering die tot de afschaffing van elke vorm van democratie roept om plaats te maken voor de “wetten van god”.

De pagina roept heel vaak op om de “broeders” die vastzitten in de Belgische gevangenissen te steunen. Fouad Belkacem/Abu Imran wordt er het grootst aantal keer vermeld: het profiel bevat een groot aantal van zijn berichten onder de vorm van oude video’s of uitspraken die hij vanuit zijn cel zou gedaan hebben. Er zijn ook steunpagina’s op het sociale netwerk verschenen zoals “Free Aseer Abu Imran” of “We zijn allemaal Abu Imraan”.

Volgens het weekblad Le Vif is “het ideeëngoed hetzelfde gebleven en is enkel de naam veranderd”. De pagina telt een 350-tal volgers, hoofdzakelijk jongeren uit het Antwerpse tussen 18 en 24 jaar. (JA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content