Opvolger F-16 beslaat helft defensiebudget

05/01/15 om 07:01 - Bijgewerkt om 07:01

Het onderhoud van de F-35, de gedoodverfde opvolger van de F-16, is peperduur. Een veertigtal straaljagers in de lucht houden, kost jaarlijks 283 miljoen euro: de helft van het Belgische defensiebudget.

Opvolger F-16 beslaat helft defensiebudget

De F-35 zal in staat zal zijn om zijn radar als cyberwapen te gebruiken. © Reuters

Het onderhoud van de F-35, de gedoodverfde opvolger van de F-16, is peperduur. Een veertigtal straaljagers in de lucht houden, kost jaarlijks 283 miljoen euro. Dat is de helft van het Belgische defensiebudget, bericht De Morgen.

De Belgische legertop hoopt tegen 2018 groen licht te krijgen voor de aankoop van een veertigtal nieuwe straaljagers. Die moeten de verouderde F-16's vervangen. Officieel zijn er vijf opties. Maar het is bekend dat de luchtmachtleiding een voorkeur heeft voor de F-35, een technologisch kunststuk van het Amerikaanse Lockheed Martin.

Hoe duur de F-35 voor België kan uitvallen, blijkt uit nieuwe Nederlandse cijfers. Ook onze noorderburen moesten namelijk op zoek naar nieuwe gevechtsvliegtuigen, en kozen voor 37 F-35's. In een brief van defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert aan het parlement staan meer details over de aankoop. De jaarlijkse onderhoudskosten van de toestellen bedragen 283 miljoen euro. Dit zomaar doortrekken naar ons land kan niet, maar het geeft wel een goede indicatie, schrijft De Morgen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners