Opvolger commissie-Adriaenssens in de startblokken

01/09/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Op 13 september stelt de Bisschoppenconferentie het nieuwe initiatief voor.

Opvolger commissie-Adriaenssens in de startblokken

© Photo News

De Bisschoppenconferentie stelt op maandag 13 september de opvolger van de commissie-Adriaenssens voor.

Die commissie onderzocht het seksueel misbruik in de kerk, maar diende collectief haar ontslag in nadat het gerecht tijdens een huiszoeking op 24 juni 475 dossiers in beslag had genomen.

De huiszoeking kwam er op last van onderzoeksrechter Wim De Troy en kaderde in Operatie Kelk, een onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie.

Onlangs raakte bekende dat de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling die huiszoeking onwettig heeft bevonden, waardoor de inbeslaggenomen dossiers niet mogen gebruikt worden als bewijsmateriaal. Het arrest van de KI is officieel echter nog niet bekendgemaakt.

Na de ontbinding van de commissie-Adriaenssens (genoemd naar haar voorzitter en kinderpsychiater Peter Adriaenssens) werd er vanuit de kerk een pleidooi gehouden voor een opvolger.

De Bisschoppenconferentie is daar zo goed als klaar mee. Ze maakte woensdag bekend dat de nieuwe commissie op 13 september wordt voorgesteld.

Volgens het arrest van de KI moeten de dossiers die bij de commissie-Adriaenssens in beslag werden genomen, worden teruggegeven. Vermits die commissie niet meer bestaat, zouden de dossiers in handen komen van haar opvolger.

Onze partners