Opvangcrisis: ‘Vermijden dat Belgische kust een nieuw Calais wordt’ (Jan Jambon)

© VTM Nieuws

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon richt een zogenaamde taskforce op om te vermijden dat straks ook bij ons honderden vluchtelingen het Kanaal proberen over te steken naar Groot-Brittannië. Dat zei hij in het VTM Nieuws.

‘Onze kust mag geen nieuw Calais worden’, zei Jambon. Daarom worden mensensmokkelaars geïdentificeerd en opgespoord, moeten politiediensten gaan samenwerken en moet iedereen aan de kust voorbereid en extra waakzaam zijn.

“Misdaad zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Als men in Calais strenger gaat optreden, moeten we er rekening mee houden dat de smokkelnetwerken zich naar hier verleggen. Voorkomen is beter dan genezen.”

“De Dienst Vreemdelingenzaken, Fedasil, de parketten en gouverneurs zullen daarom samenwerken”, zo zegt Jambon in de studio van VTM Nieuws. “Iedereen moet samen rond de tafel zitten. De bedoeling is om gegevens te verzamelen en uit te wisselen, preventieve acties op te zetten, gerechtelijke stappen te ondernemen tegen netwerken en ook acties ondernemen samen met de buurlanden.”

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Ook Belgische mensensmokkelaars

Sinds begin vorig jaar stelde de Belgische politie al 372 pv’s op wegens mensensmokkel, maar de eigenlijke netwerken zijn nog niet in kaart gebracht. “We zien wel de link met Calais”, aldus Jambon.

Bij de 372 pv’s waren 335 verdachten betrokken, weet het kabinet-Jambon, 40 procent was betrokken in meerdere dossiers. De meest voorkomende nationaliteit van gekende daders is de Belgische. ‘Zij werken vooral als runners voor de internationale netwerken.’ Daarna volgen de Afghaanse, Iraakse, Iraanse en Albanese nationaliteit.

Aan de slachtofferkant zijn in het eerste semester van dit jaar in de provincie West-Vlaanderen 467 illegale immigranten aangetroffen in het kader van de mensensmokkel. “Dat is 10 procent minder dan een jaar voordien, wellicht gelet op de reeds verhoogde inspanningen”, luidt het bij Jambon. De top-3 van aangetroffen nationaliteiten bestond uit Syriërs, gevolgd door Algerijnen en Marokkanen.

Het gerecht probeert die netwerken nu nog beter in kaart te brengen. ‘We maken jacht op de mensen die grof geld verdienen aan de miserie van andere mensen, want daar komt het op neer.’ (VTM Nieuws/JH)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content