Opvallend meer vrouwen dakloos in Brussel

01/04/11 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

De Brusselse vzw voor de opvang van daklozen, Samusocial, heeft afgelopen winter opvallend meer vrouwelijke daklozen opgevangen.

Opvallend meer vrouwen dakloos in Brussel

© Belga

Vrijdag liep het winterplan, dat voorziet in 400 bijkomende plaatsen, af waardoor van de ene dag op de andere 400 mensen op straat komen te staan. Dat zegt Yvan Mayeur van Samusocial. Mayeur pleit voor betere overgangsstructuren die mensen tijdelijk kunnen opvangen.

Tijdens het winterplan, van 24 november vorig jaar tot 31 maart, werd aan 61.593 mensen een slaapplaats verschaft.

Meer vrouwen

Opmerkelijk is dat daar dit jaar opvallend meer alleenstaande vrouwen bij waren. "We vingen dagelijks gemiddeld een zeventigtal vrouwen op", zegt Pascale Peraïta, die de dagelijkse leiding heeft over de opvangdienst. Ter vergelijking: vorig jaar waren er dat gemiddeld een veertigtal. "Twaalf jaar geleden, toen ik mijn carrière hier begon, waren dat er twee".

Volgens Peraïta gaat het hoofdzakelijk om vrouwen ouder dan veertig, van wie een meerderheid zware psychiatrische problemen heeft. "Ze hebben geen sociale banden meer en er is dringend nood aan gespecialiseerde opvangcentra, zegt Peraïta nog.

Ook veel gezinnen

Andere opmerkelijke vaststelling is dat ook het aantal gezinnen die bij Samusocial aanklopt sterk is gestegen. Deze winter werden 98 gezinnen, waarbij 181 kinderen, opgevangen.

Ook het aantal staatsburgers uit Oost-Europese landen ging naar omhoog.

Aantal daklozen stijgt

Nu het winterplan is afgelopen, moet Samusocial het voortaan stellen met de 120 vaste plaatsen. De organisatie laakt dat het aantal bedden in de hoofdstad de afgelopen tien jaar onveranderd is gebleven, terwijl het aantal daklozen blijft toenemen. "De nood aan meer opvang is een nijpende realiteit die dringend een antwoord vereist van de overheid," klinkt het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners