Optimacommissie: ‘Onvoorzichtigheden’ Termont waren aanwezigheden op gecharterde vluchten met Piqueur

Daniël Termont in Optimacommissie © Belga Image

In zijn getuigenis voor de Gentse Optimacommissie verklaarde burgemeester Daniël Termont (SP.A) dat zijn aanwezigheden op door Optimaoprichter Jeroen Piqueur gecharterde vluchten naar vastgoedbeurzen de ‘onvoorzichtigheden’ zijn waarover hij eind juni sprak.

Het gaat om reizen heen en weer van Antwerpen naar de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes, in maart 2004 en maart 2005, met een door Jeroen Piqueur gecharterde vlucht. Daarnaast sprak Daniël Termont ook over een reis heen en weer naar een andere beurs voor voetbalstadions in Londen op 15 en 16 november 2006, eveneens gecharterd door Piqueur. Toen was Termont schepen van haven, economische ontwikkeling en nutsvoorzieningen. Termont legde bijhorende facturen op tafel.

Facturen

Voor de vlucht uit 2004 factureerde NV Flying Service aan de stad Gent 594 euro. Vanwege NV Optima Financial Planners vond de CVBA Artevelde-station (de projectmaatschappij achter de bouw van het stadion) een factuur van 23.750 euro uit 2005 terug. Voor dat laatste gaat het om een doorrekening van de globale kosten van de MIPIM-beurs, waarvan Termont aanneemt dat ook de vlucht inbegrepen is. Voor de vlucht uit Londen vond hij geen facturen aan de stad of de projectmaatschappij CVBA Artevelde terug.

Daniël Termont in Optimacommissie
Daniël Termont in Optimacommissie© Belga Image

‘Eind juni, na een eerste overzicht te hebben opgemaakt van mijn contacten met de Optimagroep en Jeroen Piqueur, was ik in de vaste overtuiging dat ik mogelijk onvoorzichtig was geweest, gezien ik, in eerste instantie, geen factuur had van de twee professionele vluchten naar MIPIM met een gecharterd vliegtuig van de Optimagroep.’

Termont benadrukte dat de twee vluchten zich situeerden in het kader van het PPS-dossier voor het Arteveldestadion, dat zoals gekend uiteindelijk niet door Optima werd gefinancierd. Hij benadrukte dat er geen sprake is dat het vliegtuig (deels) van Piqueur was. Hij herhaalde dat later nog eens, eraan toevoegend dat hij ook nooit op een boot van Piqueur of Optima was.

Rekeningen

Voorts verklaarde Termont dat hij niets te maken heeft met de oprichting van Optima Bank. Hij somde ook al zijn mandaten op en daaruit bleek dat het merendeel geen rekeningen had bij Optima, behalve de Vlaamse Energieholding (voor 1,73 procent van haar kapitaal) en een ander orgaan had kortstondig een rekening omdat die van Ethias werd overgenomen.

Ook herhaalde Termont dat hij persoonlijk geen enkele financiële relatie heeft met Optima Groep of Optima Bank, dat de contacten met Optima en Piqueur zich voornamelijk situeerden binnen het dossier van het Arteveldestadion. Hij zei dat er geen gunsten waren verleend aan Piqueur of Optima.

Relatie

Termont kwam ook nog eens terug op de mediaberichten, waarin hij eerst liet uitschijnen dat hij Piqueur niet kende, maar dat later moest bijsturen. ‘Ik heb nooit of nergens gezegd dat ik Jeroen Piqueur niet ken’, aldus Termont. ‘Waarom zou ik zeggen dat ik hem niet ken? Iedereen weet toch dat we jaren lang hebben genegotieerd om een nieuw voetbalstadion te bouwen.’ Eerder klonk het: ‘Of ik al dan niet goed gecommuniceerd heb, laat ik in het midden en is ook niet de essentie van de zaak.’

Daniël Termont in Optimacommissie
Daniël Termont in Optimacommissie© Belga Image

‘Uit de werkzaamheden van uw commissie zal het wel vlug duidelijk zijn dat ik en onze stad helemaal niets te maken hebben met de Optimabank, laat staan met het faillissement van de bank.’

Aanwezigheden op het huwelijk van Piqueur en diens zoon, en ook een begrafenis van Piqueurs eerste vrouw, ziet Termont als logisch, omwille van de intense samenwerking voor de financiering van het stadion.

De Gentse burgemeester zei ook niet altijd vriendelijk geweest te zijn aan het adres van Optima, en steeds ‘onvoorwaardelijk in het belang van Gent en de Gentenaars diende’.

Termont herinnerde dat hij het was die indertijd de stekker eruit trok, toen Optima de financiering niet rond kreeg. Zoals bekend bracht Termont nadien Ghelamco aan als private financier aan voor de bouw van stadion.

‘Het zal moeten blijken of Piqueur iets verkeerds gedaan heeft’, besloot Termont.

Siegfried Bracke (N-VA) vroeg bevestiging van de verklaring van Jeroen Piqueur dat het voltallige Gentse schepencollege eens in de kantoren van Optima Bank ging eten. ‘Ja, we zijn uitgenodigd geweest en we hebben een maaltijd genuttigd. Het is niet uitzonderlijk dat we een maaltijd eten bij bedrijven’, aldus Termont.

Ivan De Witte verdedigt Termont

Enkele getuigen kwamen hun steun betuigen aan Termont. De belangrijkste was Ivan De Witte, voorzitter van voetbalclub AA Gent.

‘Ik vond het belangrijk hier te zijn voor de transparantie van het verhaal, aangezien ik aanwezig geweest ben bij vele momenten in het dossier (van de Ghelamco Arena, waarvoor Optima tot 2010 voor de financiering zou zorgen, red.)’, zei De Witte. Het voormalige stadion werd in 2000 geconfronteerd met een slopingsbevel van de toenmalige burgemeester Frank Beke. In de zoektocht naar een nieuw stadion stond Termont ‘heel duidelijk aan de kant van de stad en de club”, getuigde De Witte, die aanhaalde dat Optima een deel van het stadion voor shopping wou gebruiken. “Daniël Termont heeft, tegen de belangen van Optima en soms tegen de belangen van Piqueur, de kant van de stad en de club gekozen. Toen in 2010 vastgesteld werd dat Optima de financiering niet ging halen, is de samenwerking beëindigd’.

(Belga/KVDA/RR)

Optimacommissie

Termont moet meer uitleg verschaffen over zijn relatie met Optima en toplui van de failliete bank en vroeg daarbij om Ivan De Witte (KAA Gent) en bestuurder Philip De Hulsters (ex-Ethias) als getuige op te roepen. Termont laat zich bijstaan door advocaat Patrick Devers, die in het verleden al meermaals zaken voor de stad pleitte. Hij trad ook op voor de cvba Arteveldestadion, de projectmaatschappij achter de Ghelamco Arena, waarvoor Optima tot 2010 voor de financiering zou zorgen. De commissie telt 19 leden, van wie 13 van de meerderheid en zes uit de oppositie. De zitting is openbaar, er is amper publiek opgedaagd, de pers is massaal aanwezig. De Optimacommissie roept, verspreid over drie zittingsavonden, 33 getuigen op.

Daniël Termont in Optimacommissie
Daniël Termont in Optimacommissie© Belga Image

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content