'Optima-commissie kan alle klantengegevens van Optima bij fiscus inkijken'

21/10/16 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:53

De parlementaire onderzoekscommissie naar de wanpraktijken bij Optima Bank kan alle klanten- en bedrijfsgegevens van Optima inkijken bij de fiscus. Dat zegt Karel Anthonissen, de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in Gent, volgens De Tijd. Opvallend, want de rechtbank had bevolen die data te vernietigen.

'Optima-commissie kan alle klantengegevens van Optima bij fiscus inkijken'

© belga

Karel Antonissen moet vandaag voor de onderzoekscommissie getuigen en zal onthullen dat de volledige computerserver die de BBI in 2012 bij Optima in beslag nam nog altijd op de systemen van de fiscus staat. Anthonissen stelt de onderzoekscommissie voor haar bevoegdheid als onderzoeksrechter te gebruiken om de gegevens in te kijken. Enige probleem: in 2013 beval de belastinginspectie om alle data te vernietigen die bij de inval bij Optima waren gekopieerd.

Karel Anthonissen

Karel Anthonissen © BELGA

Op 30 januari 2012 had de BBI miljoen documenten gekopieerd bij Optima, goed voor 2.5 terabyte aan gegevens. De rechtbank van Gent beval in juli 2013 alle data te vernietigen. De BBI van Gent deed dat, maar er was nog een kopie, onthult Anthonissen. 'Er is in Brussel, in de zogenoemde centrale storage, een soort back-up teruggevonden. Als uw commissie dat opportuun vindt, is die te uwer beschikking', schreef Anthonissen al in een brief aan voorzitter van de commissie Eric van Rompuy. Op die manier krijgt de commissie inzage in de interne communicatie van Optima en in het mailverkeer met de klanten en de toezichthouders.

'Commissie moet onmiddellijk beslag leggen op data'

'De onderzoekscommissie moet maximaal gebruik kunnen maken van alle inlichtingen die beschikbaar zijn om de Optima-zaak uit te spitten. Ze heeft de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en moet die ook ten volle benutten', reageert sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. Hij voegt toe dat de onderzoekscommissie onmiddellijk beslag moet leggen op de kopie waarvan sprake om alle info te vrijwaren. Vervolgens kan het juridisch statuut onderzocht worden vooraleer de commissie de inlichtingen uitspit. 'De onderzoekscommissie moet vanzelfsprekend binnen haar mandaat blijven en mag het lopende gerechtelijke onderzoeken niet verstoren', klinkt het nog.

Piqueur: 'Zeer verwonderlijke move van gewestelijke directeur'

Jeroen Piqueur

Jeroen Piqueur © BELGA

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de failliete Optima Bank, is 'bijzonder verwonderd' over 'de move' van BBI-directeur Karel Anthonissen. 'Er was een gerechtelijke uitspraak waarover een dading is gesloten en er is een pv van vernietiging van die gegevens', zegt Piqueur.

'Ik viel bijna van mijn stoel toen ik las dat de gewestelijke directeur zomaar gaat verklaren dat hij ze niet vernietigd heeft en een kopie bewaard heeft op de centrale computer. Ik weet niet of zijn eigen oversten daar zo blij mee gaan zijn. Ik heb het proces-verbaal van vernietiging op mijn bureau liggen, dus dat is heel raar. Mijn advocaten zullen nu zien welke stappen we gaan ondernemen', zegt Piqueur.

(Belga/SK)

Onze partners