Oproep moslimprotest Borgerhout kwam van Centrum voor Islamitische Diensten

16/09/12 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

De oproep tot protest in Borgerhout, dat leidde tot rellen waarbij 230 jongeren zijn opgepakt, kwam van het Centrum voor Islamitische Diensten (CID) een organisatie die volgens de politie sterk gelinkt is aan Sharia4Belgium.

Het Centrum voor Islamitische Diensten (CID) in Antwerpen heeft volgens de lokale politie de oproep gelanceerd om te komen betogen in Borgerhout tegen de anti-islamfilm. Het CID is sterk gelieerd aan Sharia4Belgium.

Tijdens de betoging werd al zeker één lid van de extreme moslimorganisatie opgepakt, maar wellicht namen er verschillende aan deel.

Shariarechtbank

Het CID verstrekt volgens zijn website gratis diensten en advies aan de islamitische gemeenschap. Er huist ook een shariarechtbank die huwelijksgeschillen en erfeniskwesties behandeld.

De oproep voor de betoging werd vrijdag gelanceerd via sms en de sociale netwerksite Facebook. Plaats van verzamelen was de Drink in Borgerhout om 15 uur.

De politie was ruim vooraf aanwezig om mensen die wilden manifesteren duidelijk te maken dat het om een niet-toegelaten initiatief ging.

Sharia4Belgium

Kort voor de start merkten politiemensen twee personen op die gekend waren als leden van Sharia4Belgium. Eén van hen werd bestuurlijk aangehouden, de andere kon zich uit de voeten maken.

Even later verzamelden een 150-tal jongeren op de Drink, waar leden van Sharia4Belgium toespraken hielden. De groep aanwezigen groeide aan. Er werden leuzen gescandeerd en een vlag in brand gestoken. De politie maande de kopstukken al die tijd aan om de manifestatie te staken.

Amokmakers

Rond 16 uur werd de sfeer grimmiger en probeerde een grote groep manifestanten door te breken naar de Turnhoutsebaan. De politie greep in en hield 230 amokmakers bestuurlijk aan.

"Ze werden één voor één geïdentificeerd. Aan de hand van hun namen en de beelden van de manifestatie zal nog moeten blijken hoeveel leden van Sharia4Belgium erbij betrokken waren. Maar wellicht waren het er meer dan die ene persoon die kort voor de start werd opgepakt", zegt Fons Bastiaenssens van de lokale politie. (Belga/EE)

Onze partners