Oproep aan Kris Peeters: 'Stap over naar de partij met de zuiverste Vlaamse lijn' (Jan Rogiers)

27/12/11 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

Op kerstdag kreeg Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) een opmerkelijke e-mail waarin hij werd opgeroepen 'over te stappen naar de partij met zuiverste, onbezoedelde en humane Vlaamse lijn'.

Jan Rogiers, een zakenman die veelal in het buitenland verblijft, roept Vlaams minister-president Kris Peeters en andere CD&V'ers op om over te stappen naar N-VA.

Die oproep is opmerkelijk, want Jan Rogiers is de broer van de intussen overleden Kris Rogiers, de man achter de Derde Industriële Revolutie (DIRV), waar naderhand de vakbeurs Flanders Technology uit groeide.

Kris Rogiers, die uit een Brabantse Vlaams-nationalistische familie stamde, was actief bij het Vlaams Economisch Verbond, vandaag VOKA. Hij kwam ook voor de dag met de term 'Vlaamse verankering' en schreef mee aan het project Vlaanderen Europa 2002, een nota van de Vlaamse regering van Luc Van den Brande.

In zijn e-mail verwijst Jan Rogiers heel nadrukkelijk naar zijn overleden broer die voor de kabinetten van Gaston Geens en Luc Van den Brande werkte, de voorgangers van Kris Peeters. De brief is immers, zo stelt Jan Rogiers, een 'oproep aan Kris Peeters en andere CD&V-vrienden van mijn overleden broer Kris Rogiers'.

'Experiment om machtsverhoudingen van binnenin te veranderen heeft gefaald'

'Jullie zijn indertijd', schrijft Jan Rogiers letterlijk, 'samen met mijn broer in de politiek gestapt en hebben voor de toenmalige CVP gekozen, omdat jullie hoopten dat het gemakkelijker zou zijn via de machtspartij te doen wat goed is voor Vlaanderen. Dit experiment van "verander de machtsverhoudingen van binnenin" heeft duidelijk volledig gefaald. We zijn nu 35 jaar later. Het is tijd voor iets nieuws. Ik roep dan ook de geestesgenoten van mijn broer op om massaal over te stappen naar de partij met de zuiverste, onbezoedelde en humane Vlaamse lijn. Laat Vlaanderen voorgaan op uw eigen belang.'

Rik Van Cauwelaert

Lees meer over:

Onze partners