Oppositie wil vooral premier Michel opnieuw horen over Galantgate

15/04/16 om 00:14 - Bijgewerkt om 00:17

De Kamercommissie Infrastructuur hoort vrijdagnamiddag minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) over de vraag of ze nu al dan niet op de hoogte was van kritische rapporten van de Europese Commissie over de manier waarop de controle van de beveiliging op de Belgische luchthavens gebeurt. Maar de oppositie is meer geïnteresseerd in wat premier Michel te vertellen heeft.

Oppositie wil vooral premier Michel opnieuw horen over Galantgate

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) © BELGA

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zal er bij premier Charles Michel (MR) op aandringen eveneens naar het parlement af te zakken.

De beslissing viel donderdagavond na een bewogen zitting. De oppositie wilde immers in de eerste plaats dat premier Michel opnieuw zijn opwachting zou maken - liefst donderdag nog. Navraag van Kamervoorzitter Bracke leerde evenwel dat de eerste minister niet meer beschikbaar was.

Brackes voorstel was om enkel Galant vrijdagnamiddag op te trommelen, zeer tot onvrede van de oppositie. Johan Vande Lanotte (SP.A) benadrukte dat de geloofwaardigheid van de premier op het spel staat. Michel verklaarde tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat de regering niet op de hoogte was van de kritische rapporten. 'Wij hebben de informatie ook uit de pers vernomen', stelde Michel daar over de kritische rapporten van de Europese Commissie. 'Die rapporten zijn niet op het bureau van de bevoegde minister terechtgekomen.'

'Te goeder trouw'

Uit documenten die de oppositie sinds die uitspraak van de premier vergaarde, zou echter blijken dat op het kabinet van Galant over deze rapporten is vergaderd, zodat men wel degelijk op de hoogte zou geweest zijn van de kritiek.

Vande Lanotte zei te geloven dat de eerste minister eerder op de dag te goeder trouw had geantwoord op de vragen tijdens de plenaire vergadering, maar in dat geval heeft minister Galant hem voorgelogen, aldus het SP.A-Kamerlid. "Minister Galant is dood gewicht geworden door deze affaire. Ik waarschuw u dat premier Michel hetzelfde lot kan wachten. Willen jullie de premier verzwakken omdat jullie een minister willen verdedigen?", sprak Vande Lanotte de meerderheid toe.

Bij Ecolo-Groen benadrukte Kristof Calvo dat voorzitter Bracke niet anders kan dan zowel de premier als de bevoegde minister op te vorderen, nu blijkt dat de uitleg die eerder werd gegeven "geen steek houdt". "Het probleem-Galant is het probleem-Michel aan het worden. Met uw voorstel wordt het ook het probleem-Bracke", luidde het. Bracke onderstreepte dat hij bij de premier zal aandringen op zijn aanwezigheid.

(Belga/RR)

Onze partners