Oppositie wil parlementaire onderzoekscommissie rond Kazachgate

© Belga

De oppositiepartijen dient woensdag een voorstel in voor een parlementaire onderzoekscommissie die zich buigt over de affaire rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Die moet uitzoeken of de politiek druk heeft uitgeoefend in de goedkeuring van de afkoopwet.

Een parlementaire onderzoekscommissie moet nagaan welke eventuele ‘politieke en financiële, individuele en diplomatieke, nationale en buitenlandse interventies […] druk en beïnvloeding’ hebben geleid tot de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet. Dat staat in een voorstel dat de oppositiepartijen voorleggen aan de conferentie van de voorzitters, die zich woensdagmiddag buigt over ‘Kazachgate’.

Het dossier draait over de totstandkoming van de verruimde minnelijke schikking. Na berichten in de media zijn grote vragen gerezen bij de snelheid waarmee het voorstel in 2011 groen licht kreeg in het parlement. Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zou daarbij lobbywerk hebben verricht om spoed achter de behandeling te zetten.

Zelf ontkent De Decker lobbywerk. Dat zou zijn gebeurd op instigatie van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy. De Kazachse president zou de toewijzing van een opdracht aan luchtvaartbedrijf EADS hebben laten afhangen van steun aan de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Die werd in ons land vervolgd, maar kon door de afkoopwet zijn vervolging ‘afkopen’.

De oppositiepartijen willen al langer dat een onderzoekscommissie zich over het dossier buigt. Die moet nagaan of er druk is uitgeoefend bij de totstandkoming van de wet en de eventuele politieke verantwoordelijkheden bepalen. Voorts wil de oppositie nagaan hoe het openbaar ministerie met de wet is omgesprongen. Ook moet die commissie zich buigen over de omstandigheden die hebben geleid tot de naturalisatie van Chodiev in 1997. Haar werkzaamheden zouden drie maanden duren. Op basis van haar vaststellingen zou de commissie conclusies en aanbevelingen, met name op deontologisch vlak, ‘om aldus belangenconflicten en schendingen van de scheiding der machten bij politieke mandatarissen te voorkomen’.

Partner Content