Oppositie plant protestactie tegen Bourgeois en Muyters

06/07/10 om 19:56 - Bijgewerkt om 19:56

Ze zal collectief het Vlaams Parlement verlaten als beide ministers er opnieuw de eed afleggen.

De voltallige oppositie zal het Vlaams Parlement woensdag verlaten als de Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters er opnieuw de eed afleggen.

Bourgeois en Muyters (beiden N-VA) namen even ontslag uit de Vlaamse regering om dinsdag respectievelijk in Kamer en Senaat de eed af te leggen.

Ze laten hun zetel echter onmiddellijk aan hun opvolger en zullen woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement weer de eed als Vlaams minister afleggen.

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over dat tijdelijk ontslag. De fracties van Open VLD, Groen! en Lijst Dedecker spraken onderling af om woensdag gezamenlijk op te stappen uit het halfrond na afloop van het actualiteitsdebat over de zaak dat op de agenda staat. Vlaams Belang sloot zich daarbij aan.

Ook CD&V was eerst van plan om uit protest tegen de gang van zaken het halfrond te verlaten, maar zag daar dinsdag uiteindelijk vanaf.

'Het geplande debat laat toe onze grieven veel duidelijker te uiten, wat we ook zullen doen. De noodzaak om ostentatief de zaal te verlaten uit protest is er niet meer', aldus CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. Hij voegt eraan toe niet te willen meespelen in een spelletje van de oppositie.

'Niet fraai'

Jan Jambon, fractieleider van de N-VA in de Kamer, gaf dinsdag toe dat de hele zaak niet fraai is.

Maar hij wijst erop dat zijn partij vorig jaar een wetswijziging heeft voorgesteld om komaf te maken met het systeem van de opvolgers. Hij pleitte er dinsdag voor de spelregels in die zin te wijzigen, 'zodat we de verleiding naast ons neer kunnen leggen'.

Onze partners