Oppositie in Vlaams Parlement gelooft niet in 'snoeien om te groeien'-mantra

16/12/14 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

In het Vlaams parlement is het debat over de begroting van start gegaan. Dat ging bij momenten meer over de alternatieven voor de geplande besparingen, dan over de begroting zelf.

Oppositie in Vlaams Parlement gelooft niet in 'snoeien om te groeien'-mantra

Het Vlaams Parlement © belga

Het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement is dinsdag uitgedraaid op een klassiek links-rechts-debat over de besparingen en maatschappelijke keuzes. De centrum-rechtse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld benadrukken dat er eerst moet bespaard worden om investeringen op langere termijn te garanderen. De linkse oppositie, Groen en sp.a, geloven niet in het "snoeien om te groeien"-mantra en stelde alternatieven voor. Bij momenten ging het debat meer over die alternatieven dan over de begroting van de Vlaamse regering zelf.

Zure appel

In het Vlaams Parlement wordt de komende twee dagen gediscussieerd over de Vlaamse begroting. De teneur was dinsdagochtend al duidelijk en zette zich ook in de namiddag voort. Volgens de meerderheid is het absoluut nodig budgettair meteen door de zure appel heen te bijten om zo aan het einde van de legislatuur meer te kunnen investeren.

Maar volgens de oppositie wordt er te hard en "asociaal" gesnoeid en maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes, bijvoorbeeld door absoluut al in 2015 een begrotingsevenwicht te willen hebben.

Groen-fractieleider Björn Rzoska legde het alternatief van zijn partij op tafel. In plaats van fors te besparen en facturen te verhogen om meteen in 2015 een begrotingsevenwicht te bereiken in Vlaanderen, stelt Groen een mix van investeringen en alternatieve besparingen voor. Daarbij gaat de begroting eerst enkele jaren in het rood om in 2018 aan te knopen met een structureel evenwicht. Aan inkomstenkant wordt een belangrijk deel van het Groen-alternatief gefinancierd door een vermogensrendementsbelasting. Dat moet in totaal tegen 2019 7,5 miljard euro opleveren, waarvan Vlaanderen (in 2019) via een samenwerkingsakkoord 1,5 miljard euro zou krijgen.

Financieringswet

Het groene alternatief kreeg wel meteen tegenwind vanuit de meerderheid, met name uit N-VA-hoek. Zo leest N-VA-fractieleider in de plannen geen "tax shift, maar een tax lift". Volgens minister-president Geert Bourgeois kan de verdeling van de inkomsten uit een vermogensrendementbelasting niet geregeld worden via een samenwerkingsakkoord, maar moet dat via een aanpassing van de Bijzondere Financieringswet. "En daar is een tweederde meerderheid voor nodig", aldus Bourgeois.

Duidelijkheid

De oppositie drong ook meermaals aan op meer duidelijkheid over de cijfers van 2014. Afgelopen vrijdag raakt via Belga bekend dat het tekort in Vlaanderen voor dit jaar zou kunnen oplopen tot 700 à 800 miljoen euro. Zowel minister-president Bourgeois als begrotingsminister Turtelboom noemen het te vroeg voor de cijfers van 2014. Zo is het tot in januari wachten op bepaalde cijfers, zoals de onderbenutting van de departementen en de inkomsten uit gewestbelastingen.

Daarnaast wees minister Turtelboom ook op de mogelijke impact van de stakingen in het laatste kwartaal. Maar volgens sp.a en Groen moet de regering wel al een inschatting kunnen maken. "Het kan toch niet dat u niet kan zeggen of het tekort 350 miljoen zal zijn of 700 miljoen euro?", aldus sp.a-fractieleider John Crombez. (Belga)

Onze partners