Oppositie eist spoedberaad over Galant, na nieuwe info in Le Soir

03/11/15 om 22:24 - Bijgewerkt om 22:38

Ecolo-Groen vraagt een spoedvergadering van de voorzittersconferentie in de Kamer. Dit na het opduiken in de pers van nieuwe elementen in het dossier rond de aanstelling van het advocatenkantoor Clifford Chance door het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Ook cdH en PS eisen spoedoverleg.

Oppositie eist spoedberaad over Galant, na nieuwe info in Le Soir

Jacqueline Galant © Belga

Ecolo-Groen wijst er op dat de nieuwe informatie (en de betaling van honoraria vanaf 29 oktober 2014) in flagrante tegenspraak is met de verklaringen van minister Jacqueline Galant (MR) voor het parlement, die had gezegd dat de beslissing om met het advocatenkantoor in zee te gaan pas op 7 november 2014 was gevallen. "We vragen daarom om zo snel mogelijk een conferentie van de voorzitters te willen samenroepen, om de parlementaire gevolgen te bekijken die zonder verwijl aan dit dossier dienen gegeven te worden", schrijven Kamerleden Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet in een mail aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke die Belga kon inzien.

Voor cdH dient eerste minister Charles Michel met spoed te worden gehoord in het parlement. De PS vraagt de samenkomst van de gemengde commissie infrastructuur-algemene zaken.

'In perfect vertrouwen'

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant kwam vorige week in nauwe schoentjes met de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance. Volgens de oppositie volgde ze niet de juiste aanbestedingsprocedure en ook premier Charles Michel erkende intussen dat zijn partijgenote "onvoorzichtig" was.

Vandaag bleek uit verslagen in Le Soir dat Clifford Chance al prestaties factureert sinds 29 oktober, oftewel tien dagen voor de officiële keuze voor het advocatenkantoor werd gemaakt. Galant heeft in haar verklaring "als we de pers mogen geloven de geschiedenis herschreven" aldus cdH-parlementsleden Vanessa Matz en Georges Dallemagne.

Is dit het bewijs dat minister Galant van bij de start gekozen had om met het kantoor samen te werken? Op haar kabinet zegt men van niet. "Op 29 oktober kregen we een mail van de administratie die aangaf dat we geen offerteaanvraag moesten uitschrijven. Alles verliep dus in perfect vertrouwen met de FOD, zoals ook blijkt uit de conversaties per mail en telefonisch", aldus de woordvoerder van Galant, die zich verbaast over de lekken in Le Soir.

(Belga/RR)

Onze partners