Oppositie beschuldigt N-VA van 'tsjeverij in het kwadraat'

18/02/14 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

In het Vlaams parlement is de start van de bespreking van het decreet persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een handicap volledig overschaduwd door een ruzie rond een nieuw voorstel van regeringspartij N-VA.

Oppositie beschuldigt N-VA van 'tsjeverij in het kwadraat'

Mieke Vogels (Groen) © Belga

De commissie Welzijn van het Vlaams Parlement start met de bespreking van het decreet rond de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap (PVF). Dat decreet voorziet in twee trappen: een basisuitkering (voor iedereen met een erkende handicap en een zorgnood) en een cashbedrag of voucher (voor wie meer ondersteuning nodig heeft). Maar bij de voorstelling van haar brochure "Een beperking mag geen handicap zijn" pakte regeringspartij N-VA uit met een eigen voorstel, met name de veralgemening van het persoonlijk ondersteuningsbudget. Geen sprake meer dus van de geplande basisuitkering. Die basisuitkering wordt in de N-VA-brochure zelfs "geen voorbeeld van goed en zorgvuldig beleid" genoemd.

'Propaganda op de kap van personen met een handicap'

Dat N-VA met een heel eigen voorstel komt op een moment dat de bespreking van regeringsvoorstel start, kan voor de oppositie niet door de beugel. Mieke Vogels (Groen), Vera Van der Borght (Open Vld) en Marijke Dillen (Vlaams Belang) namen N-VA zwaar onder vuur. "Wie houdt men hier voor de gek? Ofwel verdedigt de N-VA de eigen visie en vervalt hun steun voor het decreet, ofwel steunt men het decreet en moet men het eigen voorstel laten vallen. Wat zal het zijn?", vroeg Vera Van der Borght. Vlaams Belang-parlementslid Dillen sprak dan weer van "een goedkope verkiezingsstunt" en "propaganda op de kap van personen met een handicap".

N-VA-parlementslid Helga Stevens zegt dat haar partij achter het PVF-decreet blijft staan. "Maar we hebben als partij toch het recht een eigen mening te formuleren, of mag geen enkele partij in een regering nog een eigen visie ontwikkelen?", aldus Stevens. Die uitleg kon de kritiek niet meteen smoren. "Dit is tsjeverij in het kwadraat", reageerde Mieke Vogels. "Natuurlijk mag een partij een eigen mening hebben, maar als je in een regering zit, is het wel je verdomde plicht die visie om te zetten in beleid. Jaren geleden trokken jullie naar de kiezer met dezelfde belofte voor persoonlijke budgetten. Daar hebben jullie niks van gerealiseerd. De wachtlijsten zijn alleen gegroeid Wie gelooft jullie nog? Je kan de mensen geen dingen blijven beloven zonder iets te realiseren", klonk het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners