Opnieuw vondeling in Antwerpse babyschuif

01/06/15 om 23:26 - Bijgewerkt om 23:26

In de vondelingenschuif van vzw Moeders voor Moeders in Antwerpen is in april opnieuw een kindje te vondeling gelegd. Dat bevestigt OCMW-voorzitter Fons Duchateau aan Belga, nadat de Belga-redactie een anoniem telefoontje over de kwestie had ontvangen.

Opnieuw vondeling in Antwerpse babyschuif

Fons Duchateau (N-VA), OCMW-voorzitter in Antwerpen © BELGA

Het meisje was nog geen dag oud en verkeerde in goede gezondeid. Het is intussen al bij een pleeggezin geplaatst, na een kort verblijf in het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning Good Engels.

Voor zover bekend is dit de achtste vondeling die bij Moeders voor Moeders terechtkwam sinds de start van de vondelingenschuif in 2000. De laatste, algemeen bekend onder de schuilnaam "Jules", dateert van december vorig jaar, al werd dat pas in februari bekendgemaakt.

Het is niet ongewoon dat er na één geval, mogelijk door kopieergedrag, vrij snel een nieuw volgt. Telkens worden naast het OCMW ook politie en parket op de hoogte gebracht, omdat een kind te vondeling leggen in theorie strafbaar is (maar daarom nog niet automatisch tot vervolging leidt).

Puzzelstuk

"Afgaande op de manier waarop de navelstreng was verzorgd, bleek duidelijk dat de baby niet met medische hulp ter wereld is gekomen", zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau. "De persoon die het kindje in de vondelingenschuif achterliet, heeft een puzzelstuk meegenomen waar zij/hij zich later mee kan identificeren."

De moeder heeft na de feiten nog zes maanden om zich te melden voor het kind geadopteerd kan worden. Ook nadien mag ze zich uiteraard nog identificeren om contact te zoeken of een boodschap door te geven.

Duchateau stelt dat men het nieuws zolang mogelijk geheim wilde houden om de moeder in alle rust de kans te geven zich eventueel nog te bedenken. "Een anonieme bron bij verschillende media maakt het stilzwijgen nu onmogelijk", zegt hij.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners