Opnieuw problemen met Fyra: Trein rijdt voorlopig niet

17/01/13 om 19:30 - Bijgewerkt om 19:30

De Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam, rijdt voorlopig niet door het koude winterweer. Intussen gaan stemmen op om de trein van de sporen te halen.

Opnieuw problemen met Fyra: Trein rijdt voorlopig niet

© Belga

Het gaat de felgeplaagde Fyra opnieuw niet voor de wind. Door het koude winterweer hebben verschillende stellen van de hogesnelheidstrein schade opgelopen. Na een technische inspectie werd beslist om de trein voorlopig van het spoor te halen. Intussen zoeken de NS en NMBS naar de oorzaak van de problemen. Eerder werden al verschillende treinen geschrapt om de lijn te inspecteren. Voorlopig rijden er vervangbussen.

"Nog altijd dezelfde problemen als dag één"

Open Vld-Kamerlid, Sabine Lahaye-Battheu, voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur, lanceerde het voorstel om het Belgische en Nederlandse parlement te laten samenzitten over de heikele treinkwestie. "In Nederland ondersteunen ze dit voorstel. Binnen de tien dagen willen we een concreet plan", klinkt het. "Ik wil tekst en uitleg van alle betrokkenen, dus NMBS, NS en NS Hispeed over de problemen met deze snelheidstrein. Ook gebruikersorganisaties moeten aan het woord komen."

Jef Vandenbergh, parlementslid voor CD&V, stelde eerder voor om de Fyra uit roulatie te halen, tot wanneer alle problemen verholpen zijn. Volgens hem moeten er dan vervangende pendeltreinen de verbinding tijdelijk bedienen. "En de rekening daarvoor sturen we naar de constructeur van de Fyra. Deze problemen slepen als sinds dag één aan en houden maar niet op."

"Laat Beneluxtrein opnieuw rijden"

"Sinds januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra's op tijd en was bijna 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd."

Lahaye-Battheu is het niet eens met dit voorstel. "Uit roulatie nemen hoeft niet, overleg is wel nodig." Oppositiepartij Groen is nochtans wel verheugd met de commentaren van Vandenbergh. "CD&V ziet eindelijk dat er een alternatief moet zijn voor de Fyra." Die partij pleit voornamelijk voor de herinvoering van de Benelux-trein, de stoptrein tussen Brussel en Amsterdam die minder prijzig was dan de Fyra en volgens reizigers veel betrouwbaarder. (EA)

Lees meer over:

Onze partners