Opnieuw onderhoud tussen vakbonden en Van Quickenborne

22/12/11 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Er is opnieuw een onderhoud tussen de overheidsvakbonden en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne. Dat zal plaatsvinden in het comité A. Men hoopt te horen van de minister waarover hij nog wil onderhandelen.

Opnieuw onderhoud tussen vakbonden en Van Quickenborne

© Belga

Dat zegt Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbond. De vakbonden hopen er van de minister te horen waarover hij nog precies wil onderhandelen. In een eerdere ontmoeting met de vakbonden liet hij verstaan dat aan de grote lijnen van het pensioenplan niet meer zal worden geraakt, maar dat er wel ruimte is voor sociaal overleg. Volgens de ACOD-voorzitter wordt de staking in de openbare sector goed opgevolgd, niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook bij onder meer de reinigingsdiensten, de administratieve diensten, de hospitalen of de havens. "De onvrede bij de mensen zit diep", aldus Stessens.

"Een project van heel de regering"

Van Quickenborne benadrukt nogmaals dat de pensioenhervorming noodzakelijk is om het pensioenstelsel op lange termijn te garanderen. Het project "wordt gesteund door de hele regering, inclusief premier Elio Di Rupo", zei de minister op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

Van Quickenborne ligt onder vuur omwille van de pensioenhervorming, de snelle invoering ervan en de communicatie erond. Hij beloofde aan de vakbonden om niet meer via de media te communiceren, maar hij verdedigt wel de snelheid waarmee hij de aanpassingen doorvoert: andere landen hebben gelijkaardige hervormingen reeds doorgevoerd, luidt het. "Het is voorzien in het regeerakkoord."

De teksten moeten deze week gestemd worden in het parlement, "anders verliezen we een jaar". Van Quickenborne zei nog rekening te zullen houden met de kritiek van de Raad van State op de pensioenhervorming. Hij zal zijn antwoord op die kritiek in de plenaire Kamer geven. Dat lijkt hem de meest geschikte plaats. De minister hoopt tot slot in januari en februari te "herbeginnen" met een "goed" sociaal overleg voor het voortzetten van de hervormingen. (Belga/RDM)


Onze partners