Opnieuw BHV-crisis: Di Rupo zit muurvast

04/10/11 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:38

'Zware dag, morgen beter', twitterde Open VLD-voorzitter Alexander De Croo afgelopen nacht. De onderhandelingen zitten muurvast. De crisis draait opnieuw rond BHV.

Opnieuw BHV-crisis: Di Rupo zit muurvast

© Belga

De splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde komt maar niet rond. Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen zijn er andermaal niet in geslaagd een akkoord te bereiken.

Nadat er afgelopen weekend nauwelijks een kwartier werd vergaderd en geen enkele vooruitgang werd geboekt, zijn de onderhandelaars ook gisteren geen millimeter vooruitgegaan. Di Rupo zit muurvast. Daardoor is er ook geen groter akkoord over het communautair luik in de formatiegesprekken.

Stellingenoorlog

Het ziet ernaar uit dat MR-voorzitter Charles Michel en CD&V-voorzitter Wouter Beke binnen de onderhandelingen meer en meer een stellingenoorlog uitvechten.

Volgens de Franstalige partijen is de CD&V de grootste struikelblok voor een akkoord. Die partij zou onredelijke eisen op tafel leggen. Aan Vlaamse kant is er dan weer weinig begrip voor de Franstalige eis om alle Franstaligen in de BHV-gemeenten automatisch rechtshulp te verlenen in het Frans. Volgens de Vlamingen komt dat neer op een de facto uitbreiding van Brussel.

Gependel

Elio Di Rupo en de onderhandelaars zijn gisteren dus alweer niet dichter tot een akkoord geraakt. Na een dag heen- en weer gependel van de formateur tussen Vlamingen en Franstaligen, kwamen de acht partijen pas om 22 uur samen rond de tafel. Er werd vanuit gegaan dat ze zouden onderhandelen tot de finish. Om 1:40 uur gingen de onderhandelaars uiteen zonder resultaat.

Vandaag worden de gesprekken hervat rond de middag. (EE)

Onze partners