Opmerkelijk vonnis leidt tot diefstal in rechtbank

11/06/10 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:33

Familieleden van slachtoffers gingen ervandoor met een deel van het dossier. Ze werden opgepakt en later weer vrijgelaten.

Familieleden van slachtoffers van een man die door het Gentse hof van assisen licht werd veroordeeld wegens de dood van drie mensen hebben vrijdag stukken uit het dossier op de griffie van de correctionele rechtbank gestolen. Ze werden opgepakt, maar vrijdagavond door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Het assisenhof veroordeelde de 30-jarigeDavy Hendrickx tot drie maanden celstraf voor onopzettelijke brandstichting aan een Turkse groentewinkel in Sint-Niklaas in 2005. Maar omdat hij al langer in voorhechtenis zat, mocht de man de gevangenis verlaten.

Hendrickx stak een hoop papier en karton aan de winkel in brand, maar het vuur sloeg over op de winkel zelf. Van het gezin dat boven de zaak woonde, kwamen de vader en twee zonen om het leven.

Omdat Hendrickx werd vrijgesproken van opzettelijke brandstichting
kunnen de nabestaanden van de slachtoffers geen beroep doen op een tussenkomst door het fonds voor slachtoffers van opzettelijke
gewelddaden.

Diefstal

Uit onvrede stalen de vrouw en de broer van de slachtoffers vrijdag een deel van het dossier uit de Gentse rechtbank.

Dat gebeurde nadat ze cassatieberoep wilden aantekenen tegen het arrest van het assisenhof, maar dat op de griffie niet mogelijk bleek. Daarop gingen ze ervandoor met een aantal stukken uit het dossier.

Het tweetal werd in de loop van vrijdag opgepakt, maar vrijdagavond door de onderzoeksrechter zonder voorwaarden vrijgelaten.

Volgens het Gentse parket verklaarden ze dat een aantal stukken op de griffie niet voorhanden waren en dat ze daarop in een opwelling willekeurige stukken uit het dossier meenamen.

Het was niet de bedoeling om de adressen van juryleden of magistraten te achterhalen om een wraakactie te plegen, zo luidde het. De onderzoeksrechter had volgens het parket geen reden om aan hun verklaringen te twijfelen en liet hen vrij.

Onze partners