Opmaak begroting 2013 belooft werk van lange adem te worden

22/10/12 om 17:54 - Bijgewerkt om 17:54

De federale vicepremiers verwachten de begrotingscontrole voor 2012 snel af te ronden. De werkzaamheden voor de opmaak van de begroting voor 2013 beloven daarentegen een werk van lange adem te worden.

Opmaak begroting 2013 belooft werk van lange adem te worden

© Belga

De premier, de vicepremiers en de minister van Begroting zitten samen in de Lambermont. Op het menu staat de begrotingscontrole voor dit jaar. Daarbij moet de regering op zoek naar 811 miljoen euro om het budget met een tekort van 2,8 procent van het bbp te laten afronden, zoals afgesproken met Europa.

Verschillende ministers verwachten dat die klus snel zal geklaard zijn. Volgens CD&V-vicepremier Steven Vanackere zal het vooral een technische oefening zijn. Je kan eind oktober nu eenmaal niet zoveel maatregelen meer nemen die tijdens de resterende twee maanden nog geld in het laatje brengen.

Vanackere liet horen dat de inventaris van mogelijke maatregelen technisch al gemaakt is. Het kernkabinet besliste vorige week reeds alle vastleggings- en vereffeningskredieten, die dus niet absoluut noodzakelijk zijn, van de departementen te bevriezen. Volgens de eerste ramingen zou daarmee zowat 200 miljoen euro gemoeid zijn.

Begrotingsklus 2013

Moeilijker wordt de klus voor 2013. Voor dat jaar moet de ploeg Di Rupo op zoek naar 3,7 miljard euro om de begroting met een tekort van 2,15 procent van het bbp af te sluiten. Verschillende partijen

willen trouwens ook de begroting voor 2014 aansnijden. "Het is cruciaal dat we voor 2013 en 2014 garantie hebben op een horizon die ons vooruit helpt", zei Vanackere.

Ook zijn MR-collega Didier Reynders vermeldde 2014. "Dat zal een beetje in de feiten zo zijn", legde SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte uit. "We moeten immers al in juni 2013 aan Europa aankondigen wat we in 2014 gaan doen." In 2015 wil ons land opnieuw met een begrotingsevenwicht aanknopen.

Op zoek naar begrotingsevenwichtHet ziet er naar uit dat de opmaak een poos in beslag zal nemen. Vicepremier Vanackere verwacht dat de vicepremiers "lang in mekaars ogen zullen moeten kijken". Hij merkte echter op dat de "kwaliteit veel belangrijker is dan de timing". Ook Vande Lanotte zei niet gehaast te zijn: "Ik heb geen timing, maar een doelstelling". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners