Ophokplicht voor Belgische pluimveehouders na opduiken vogelgriep

10/11/16 om 13:30 - Bijgewerkt om 16:48

Belgische pluimveehouders moeten hun vogels verplicht binnen houden, nu de vogelgriep over heel Europa opduikt. Dat besliste minister van Landbouw Willy Borsus (MR).

Ophokplicht voor Belgische pluimveehouders na opduiken vogelgriep

Pluimvee © Xinhua

Nadat gisteren Nederlandse pluimveehouders verplicht werden hun hun vogels binnen te houden, komt er nu ook voor Belgische pluimveehouders een ophokplicht. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) beslist, zo meldt VTM NIEUWS. Aanleiding zijn de gevallen van vogelgriep die over heel Europa opduiken. Na Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn ondertussen ook in Nederland wilde vogels dood aangetroffen, besmet met de gevaarlijke griepvariant H5N8.

Het vogelgriepvirus is bijzonder besmettelijke, wordt door wilde vogels uit het zuiden meegebracht. Aangezien de trekroutes ook over ons land lopen, voert minister Borsus nu de ophokplocht in. Toch zou er op dit moment geen enkel gevaar zijn voor de consument. 'Het gaat enkel om voorzorgsmaatregelen', zegt hij aan VTM NIEUWS. ' Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.'

(SK)

Onze partners