Opgepakte piraten worden niet vervolgd

30/11/10 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

Het federaal parket heeft beslist de mannen, die werden opgepakt conform de nieuwe Belgische wet op de piraterij, niet te vervolgen.

De zeven vermoedelijke piraten die door het Belgisch fregat Louise-Marie voor de kust van Kenia werden opgepakt, zullen niet worden vervolgd. Dat heeft het federaal parket beslist.

De bemanning van de Louise-Marie, dat deelneemt aan de Europese actie Atalanta tegen piraterij, pakte de zeven mannen maandag op in het kader van de nieuwe Belgische wet op de piraterij. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze wapens en ladders overboord gooiden van hun skiff.

Volgens defensie onderhandelt commandant Carl Gillis van de Louise-Marie nog met de Keniaanse overheid over het overdragen van de piraten. Maar als dat niets uithaalt, dreigen ze te moeten worden vrijgelaten.

Het federaal parket zal hen immers niet vervolgen, zonder daarbij een reden te noemen. En voorlopig zijn er geen landen die bereid zijn om piraten te berechten die in de internationale wateren werden opgepakt. 'Als niemand ze wil vervolgen, zullen ze jammer genoeg worden vrijgelaten', aldus een Europese militaire bron.

Volgens commandant Philippe Coindreau van Atalanta zijn er van de 81 verdachten die werden opgepakt sinds het begin van het Franse bevelhebberschap van de operatie maar vier overgedragen aan Keniase rechtbanken.

Lees meer over:

Onze partners