Opgepakte piraten kunnen toch vervolgd worden

02/12/10 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere laat weten dat Kenia hen in het land toelaat met het oog op hun vervolging.

De Somalische piraten die door het Belgisch fregat Louise-Marie maandag voor de kust van Kenia werden opgepakt, kunnen toch vervolgd worden.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) maakte donderdag bekend dat Kenia de piraten op zijn grondgebied toelaat met hun oog op hun vervolging.

In een mededeling zegt Vanackere dat het Keniaans gerecht de volle bevoegdheid heeft om de aanvallers op het schip van het World Food Programme te vervolgen. 'Dit natuurlijk voor zover
de piraten niet bij voorrang in aanmerking komen voor vervolging voor het Belgische gerecht'.

Meteen na de arrestatie van de piraten droeg Vanackere de Belgische ambassade in Nairobi op contact op te nemen met de Keniaanse overheid met het oog op hun opname en vervolging.

De minister dankt de regering en het gerecht in Kenia voor hun snelle opvolging van de zaak. 'De goede samenwerking met Kenia versterkt de effectiviteit en het afschrikkingseffect van ons optreden tegen piraterij', aldus Vanackere.

Van de zeven opgepakte piraten zullen er zes terecht staan in Kenia. De zevende wordt vervolgd door het Belgisch gerecht omdat hij ook betrokken was bij de kaping van het Belgisch steenstortschip Pompei.

Onze partners