Opgepakte piraat overgebracht naar België

10/12/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Eén van de Somalische piraten die werden opgepakt door de Louise-Marie zal in ons land worden berecht.

Eén van de vermoedelijke Somalische piraten die door het Belgisch fregat Louise-Marie werden opgepakt voor de kust van Kenia is sinds vrijdag in België. Hij zal in ons land berecht worden.

Het fregat, dat deelneemt aan de anti-piraterij-actie van de Europese Unie, pakte eind november zeven piraten op voor de kust van Kenia. Zes van hen zullen door dat land berecht worden.

Eén van hen werd aangehouden door het Belgisch federaal parket omdat hij betrokken was bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompei in 2009. Verschillende Belgische bemanningsleden hadden hem op foto herkend.

Het federaal parket wil hem voor de rechter brengen. De man werd met een militair toestel overgevlogen vanuit het Keniase Mombassa en landde vrijdagochtend op de militaire luchthaven van Melsbroek.

De man kan worden berecht op grond van de nieuwe Belgische wet op de piraterij. Dat zou meteen het eerste proces wegens piraterij zijn in de Belgische geschiedenis. De man wordt in de loop van vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar was volgens het federaal parket vrijdagvoormiddag nog niet aangehouden.

Lees meer over:

Onze partners