Operatie Kelk: slachtoffers niet gehoord door KI

05/08/10 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

De KI bekijkt vrijdag of er fouten zijn gemaakt in het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk.

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) bekijkt vrijdag of er fouten zijn gemaakt tijdens de huiszoekingen in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. De slachtoffers maken er hun beklag over dat ze niet werden uitgenodigd voor de debatten.

Het onderzoek naar de wettelijkheid van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk is in handen van de KI nadat die door het Brussels parket-generaal in de zaak was gevat.

Het onderzoek komt er na de huiszoekingen die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, bij kardinaal Godfried Danneels thuis en in de Sint-Romboutskathedraal.

Daarnaast was er ook een huiszoeking bij de commissie die seksueel misbruik in de kerk onderzocht. Omdat er 475 dossiers in beslag werden genomen, besliste de commissie ermee op te houden.

Op 6 augustus komt het dossier een eerste maal voor de KI. Maar de slachtoffers van seksueel misbruik hekelen dat ze in het ongewisse worden gelaten over het onderzoek naar de Operatie Kelk.

Burgerlijke partij

Zes slachtoffers hebben zich daarom dinsdag burgerlijke partij gesteld. In een brief aan de KI hebben ze gevraagd betrokken te worden bij de procedure.

Die vraag herhaalden ze nadien nog eens, maar daags voor de debatten bij de KI hadden ze nog geen uitnodiging ontvangen. De slachtoffers maken daar hun beklag over.

Onze partners