Operatie Kelk: ook huiszoekingen in Doornik en Wallonië

18/01/12 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

Na huiszoekingen in verschillende bisdommen in Vlaanderen, vond er nu een huiszoeking plaats in het bisdom van Doornik. Er vinden ook in Wallonië huiszoekingen plaats.

Operatie Kelk: ook huiszoekingen in Doornik en Wallonië

© Thinkstock

De huiszoekingen vonden plaats in het kader van Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Kerk. De speurders namen dossiers mee over pedofiliemisdrijven gepleegd door priesters. "We hebben volledig meegewerkt", luidt het bij het bisdom van Doornik.

De bisschop van Doornik, Mgr. Guy Harpigny, was aanwezig toen de agenten aankwamen. "Het personeel werd afgezonderd in een andere ruimte dan de onze en mocht de telefoon niet beantwoorden.

De onderzoeksrechter vroeg Mgr. Harpigny om de correspondentie over pedofilie die aan hem gericht werd, alsook om de dossiers die samengesteld werden over misbruiken die door geestelijken gepleegd zouden zijn", verklaarde de woordvoerster van het bisdom, Maryse Harvengt. "We hebben volledig meegewerkt. De speurders hebben de computers weinig geraadpleegd, aangezien de dossiers hoofdzakelijk op papier staan.

Onderzoeksrechter De Troy verzekerde de bisschop dat hij al die documenten zal terugkrijgen, zodra het onderzoek ervan afgerond is", luidde het. De politieagenten namen verschillende dozen mee na de huiszoeking.

Wallonië

In het kader van Operatie Kelk zullen er ook in Wallonië nog huiszoekingen worden uitgevoerd. De speurders zullen huiszoekingen verrichten in de bisdommen van Namen en Luik. In Namen bereidt men zich al voor op eventuele huiszoekingen en wordt gemeld dat alles in het werk zal worden gesteld om met het gerecht samen te werken.

Eerder deze week werden al huiszoekingen uitgevoerd in de bisdommen in Vlaanderen. De speurders namen daarbij een dertigtal dossiers van geestelijken mee. (Belga/RDM)


Lees meer over:

Onze partners