Operatie Kelk: huiszoekingen bij kardinaal Danneels nietig verklaard

29/11/11 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:52

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de huiszoekingen en inbeslagnames bij kardinaal Danneels en aartsbisdom nietig verklaard. .

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) verklaart de huiszoekingen en inbeslagnames bij kardinaal Danneels en het aartsbisdom nietig. De Operatie Kelk over de seksuele misbruiken in de katholieke Kerk krijgt daarmee een zware klap.

De Brusselse ondezoeksrechter Wim De Troy voerde samen met de Brusselse federale politie op 24 juni enkele huiszoekingen uit in het onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk. Die actie kreeg de naam 'Operatie Kelk'.

De commissie-Adriaenssens, het huis en kantoor van kardinaal Godfried Danneels, het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen kregen allemaal bezoek van de speurders.

De huiszoekingen waren erg omstreden en zorgde meteen voor heel wat discussie over de rechtsgeldigheid ervan. Nadat de huiszoekingen bij de commissie-Adriaenssens definitief als onwettig beoordeeld werden, besloot het Hof van Cassatie na verschillende meningen van twee KI's, dat een derde moest beslissen.

Die acht nu de huiszoekingen van Wim De Troy, die in september 2011 ontslag heeft genomen als onderzoeksrechter, nietig. (SD)

Onze partners