Operatie Kelk: Geen tientallen, maar honderden pv's verdwenen

18/10/12 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

Er zijn niet enkele tientallen, maar wel honderden pv's verdwenen uit het onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk. Welgeteld 445 om precies te zijn.

Operatie Kelk: Geen tientallen, maar honderden pv's verdwenen

© Belga

Er zijn niet enkele tientallen, maar wel honderden pv's verdwenen uit het onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk. Welgeteld 445 om precies te zijn. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bekendgemaakt in de Kamer. Intussen is een kopie van alle ontbrekende processen-verbaal wel weer aan het strafdossier toegevoegd. "Dat is dus opnieuw volledig", klonk het. Eerder raakte bekend dat tientallen pv's zijn verdwenen. Ze zouden per vergissing door de poetsvrouw zijn weggegooid bij de verhuis van de griffier van toenmalig onderzoeksrechter Wim De Troy. Maar een deel ging vermoedelijk ook mee naar huis om er daar verder aan te werken, zonder dat ze ooit terug tot op kantoor geraakten, klonk het.

"Het zou mogelijk te wijten zijn aan het administratief beheer van het onderzoek door het vorige onderzoekskabinet", erkende ook Turtelboom, die volledige klaarheid wil over de zaak. De federale procureur heeft de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling daarom gevraagd de gebruikte procedure tegen het licht te houden en zeker onderzoeksrechter Calewaert en zijn voorganger De Troy - plus hun griffiers - over de zaak te horen.

Het dossier zelf is dankzij een reeks kopieën intussen weer volledig. Toch "blijft het wenselijk dat ook de originele ontbrekende pv's worden teruggevonden en bij het strafdossier gevoegd", aldus nog Turtelboom. (Belga/INM)

Onze partners