Operatie Kelk: De Troy overschreed zijn opdracht

17/09/10 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Het weekblad Le Vif/L'Express kreeg inzage in de arresten van de Kamer van Inbeschuldigingstelling.

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) heeft de huiszoekingen van het gerecht bij de commissie-Adriaenssens en in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen vernietigd omdat onderzoeksrechter Wim De Troy daarbij buiten zijn opdracht is gegaan.

Dat schrijft het weekblad Le Vif/L'Express vrijdag. De huiszoekingen kaderden in Operatie Kelk, een onderzoek naar een eventuele doofpotoperatie bij seksueel misbruik in de kerk.

Dat de KI de huiszoekingen onwettig heeft bevonden, was bekend. Maar de precieze inhoud van de arresten van 13 augustus en 9 september niet. Le Vif heeft er inzage in gekregen en schrijft dat De Troy de omvang van zijn opdracht, de 'saisine', heeft overschreden.

Hij was belast om te speuren naar feiten van aanranding van de eerbaarheid op minderjarigen en van schuldig verzuim, maar bij de huiszoekingen moesten de speurders zoeken naar aanwijzingen van om het even welk misdrijf. Die opdracht ging te ver en was een inbreuk op de privacy van de betrokkenen.

De verklaring van Godelieve Halsberghe, de voorgangster van Peter Adriaenssens, over een geheime bergplaats liet niet toe bij de commissie-Adriaenssens te zoeken en er dossiers in
beslag te nemen.

Ook was het niet aanvaardbaar dat de onderzoeksrechter tijdens de huiszoekingen in het bisschoppelijk paleis post opende zonder dat er enige aanwijzing was dat die verband hield met zijn onderzoek.

Ten slotte kon De Troy niet zomaar de dossiers van priester Rik Devillé in beslag nemen nadat die had aangegeven eerst te willen
overleggen met de betrokken slachtoffers alvorens hun dossier aan het gerecht over te maken.

Onze partners