Openbare diensten voeren actie tegen besparingen

De overheidsvakbonden ACOD en VSOA voeren actie tegen de “afbouw van de openbare sector” door besparingen.

De socialistische en liberale vakbonden voeren actie tegen mogelijke besparingen in de openbare sector.

Op het Brusselse Fontainasplein troepen vakbondsmilitanten in rood en blauw samen voor de actie van de overheidsvakbonden ACOD en VSOA. Ze betogen tegen de “afbouw van de openbare sector” door besparingen. De politie telt ongeveer 1.000 betogers.

“We verzetten ons tegen verkapte ontslagen en een verdere afbouw van de dienstverlening”, staat op een pamflet van de socialistische (ACOD) en liberale (VSOA) vakbond. ACOD voorzitter Karel Stessens had zich vooraf aan 1.000 tot 1.500 betogers verwacht. Hij zegt dat de actie goed opgevolgd wordt. “Velen hebben het werk neergelegd.”

‘Werkdruk wordt steeds hoger’

Peter Vertonghen, medewerker van de informatiedienst van de stad Antwerpen en vakbondsafgevaardigde voor ACOD, vreest dat de door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aangekondigde besparingen een invloed zullen hebben op de dienstverlening. “De werkdruk wordt steeds hoger en het wordt moeilijk om dezelfde kwaliteit te leveren. Men zegt dat de dienstverlening niet in gevaar komt, maar dat is niet waar.”

Hij wijst erop dat vooral de zwakkeren daar het slachtoffer van worden. Ook het statuut van de ambtenaren komt ter sprake. “Statutaire ambtenaren garanderen onafhankelijk werk”, zegt Albert Verhasselt, medewerker van de stad Brugge in VSOA-jas. “Een contractueel kan na iedere bestuurswissel worden afgevloeid.”

Een brandweerman uit Gent klaagt dan weer aan dat men van de professionele brandweer “supermannen” wil maken. “De fysieke testen zullen zo zwaar worden dat we op 40 jaar al afgedaan zullen hebben.”

Sterk voelbaar in gevangenissen

Volgens Gino Hoppe van ACOD Justitie wordt de actiedag in de gevangenissen goed opgevolgd. “75 tot 80 procent van het personeel volgt de actie op”, aldus Hoppe. Zo is de actie een groot succes in de gevangenissen van Oudenaarde, Leuven-Centraal en Hasselt.

Bij de federale overheidsdienst Justitie luidt het dat de staking in de gevangenisinstellingen erg verschilt van gevangenis tot gevangenis. Zo is in de instelling in Wortel zo goed als iedereen aan het werk, terwijl in Sint-Gillis maar één cipier op de vijf werkt. In de gevangenis van Antwerpen werkt 65 procent, in Gent de helft van de cipiers. In de Leuvense hulpgevangenis is iedereen aan het werk, terwijl in Leuven-Centraal slechts een kwart van het personeel werkt, zo luidt het.

Waar nodig wordt de politie ingezet om stakende cipiers te vervangen, bevestigt men bij de federale overheidsdienst Justitie. Problemen daarbij zijn er niet. Eerder had een politievakbond nog opgeroepen stakende cipiers niet te vervangen, omdat dat geen politietaak is.

Geen impact openbaar vervoer Brussel

De actie heeft zo goed als geen impact op het openbaar vervoer in Brussel. Alle bussen en metro’s van vervoersmaatschappij MIVB rijden normaal. Enkel tramlijn 97 is afgeschaft, maar wordt bediend door andere vormen van openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Wallonië ondervindt wel hinder van de actiedag. Zo vertrokken er geen bussen van de TEC vanuit de stelplaatsen Oreye en Jemeppe in Luik. Ook elders in Wallonië is er her en der hinder op het openbaar vervoer.

Bij De Lijn waren niet meteen acties aangekondigd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content