Open VLD wil strenge aanpak van criminaliteit

26/05/10 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

De partij pleit onder meer voor snelrechtkamers om straatcriminaliteit binnen de 24 uur te kunnen dagvaarden.

Open VLD pleit in haar verkiezingsprogramma voor een strenge aanpak van de criminaliteit. Zo wil de partij dat er binnen de 24 uur kan gedagvaard worden wegens straatcriminaliteit.

Daarvoor zouden er in de schoot van de correctionele rechtbanken
aparte snelrechtkamers moeten opgericht worden waar eenvoudige zaken van straatcriminaliteit met duidelijke bewijzen van schuld berecht worden.

Het parket moet in die gevallen binnen de 24 uur kunnen dagvaarden zodat er binnen de maand een uitspraak kan volgen, aldus ontslagnemend Kamervoorzitter Patrick Dewael.

Een ander voorstel van Open VLD is de verlenging van de duur van een gerechtelijke aanhouding van 24 naar 48 uur. Dat moet het aantal mensen verminderen dat in voorlopige hechtenis zit.

Het plan bevat ook een luik over de aanpak van jeugdcriminaliteit.
Mechels burgemeester Bart Somers pleit voor de verlaging van de leeftijd waarop gemeentelijke administratieve sancties kunnen worden opgelegd. Hij wil ze van zestien op veertien jaar brengen.

Somers pleit ook voor een zogenaamde VIP-behandeling voor
draaideurdelinquenten. Dat zijn jongeren die vaak al tientallen zware feiten hebben gepleegd en voor wie de klassieke aanpak niet werkt.

VIP staat in het voorstel voor Very Irritating Policing en houdt
in dat de jongere van zeer dichtbij wordt opgevolgd door de politie
en bij elk feit een sanctie oploopt.

Onze partners